2015-05-13 10:15:00
Suzhou Eagle je elektrické
Suzhou Eagle je elektrické auto z Číny a zároveň plagiát modelov dvoch značiek súčasne.
Zdroj: autoevolution.com

Čo to len je?! Porsche, či Ferrari?... Nič také - Eagle!

Porušovanie duševného vlastníctva Číňanom nič nehovorí. Drzo a provokatívne kopírujú.

Platí to spotrebných výrobkoch, no najviac v prípade áut. Potvrdilo sa to zasa na tohtoročnom autosalóne v Šanghaji, kde prítomných prekvapil a udivoval čínsky Orol - Suzhou Eagle s dizajnom Porsche a Ferrari súčasne.

Model Eagle Carrie automobilky Suzhou sa základnou siluetou snaží podobať na nemecké Porsche Cayman. A nie je to iba náhoda. Drzosť čínskych výrobcov je totiž nekonečná, čo v tomto prípade znamená, že čínska automobilka vo svojom plagiátorstve zašla poriadne ďaleko. Skopírovala aj legendárny emblém značky z Zuffenhausenu, v ktorom namiesto pôvodného názvu umiestnila svoj vlastný a ešte pridala aj pár nových čačiek...

Porsche však v tomto prípade nie je jedinou automobilkou, ktorá sa stala predmetom plagiátorstva čínskeho výrobcu. Okrem základného tvaru v Porsche Cayman sa „orol“ inšpiroval vo Ferrari F12 Berlinetta, vďaka čomu sa naň predná časť podobá, hlavne tvarom svetlometov. Čínske auto však úplne „zabilo“ obidva „ideové“  vzory údajom o zrýchlení, pretože akceleráciu z pokoja na stovku má dvojdverové kupé zvládnuť za 4,8 sekundy, teda dokonca rýchlejšie ako základný Cayman. To však nie je všetko, čím Číňania šokujú.

Zdroj: autoevolution.com
Zdroj: autoevolution.com

Čínska novinka sa totiž pýši hmotnosťou iba 800 kilogramov. popri tomto údaji sú športiaky z Zuffenhausenu prerastenými obéznymi monštrami. Tento údaj je nadmieru pôsobivý aj preto (a teraz príde najväčšie prekvapenie..!), že takmer tretina (konkrétne 260 kg) z toho pripadá na paket batérií. Áno, čínsky falzifikát je elektromobil! Kapacita batérií iba 9 kWh ale už veľmi zaujímavá nie je, rovnako udávaný dojazd vyše 260 kilometrov. To sa v porovnaní s uskladneným množstvom energie zdá byť napriek nízkej hmotnosti ako poriadne premrštený údaj.

Ruka v ruke s tým  je potom jasné, že ani maximálna rýchlosť  120 km/h nie je nijak úžasná,. No, Tesla to nie je! Spolu s povzdychom ešte dodajme, že v rámci technických parametrov poznáme už len rozmery auta: dĺžka 4 300 milimetrov, šírka 1 800 mm a výška 1 300 mm. O začiatku predaja zdroje zatiaľ mlčia. Hoci vzhľadom na už existujúcu brožúru sa k tomu zrejme schyľuje. Či to bude v horizonte týždňov, alebo maximálne mesiacov, nevedno.

Zdroj: autoevolution.com
Zdroj: autoevolution.com

Máte pocit, že sa proti takémuto vykrádaniu musia európske automobilky brániť? Spomínate si na klon Roveru Evoque, ktorý vyrába ďalšia čínska „automobilka“? Nuž Rover sa rozhodol nič proti tomu nepodnikať. Lebo vie, že dráždiť hada bosou nohou sa neoplatí, podpora čínskych úradov je totiž mizerná, prakticky žiadna. A keby sa aj pokúsil niečo zmeniť, aj tak neuspeje...

Jozef Vydra
ZDROJ: autoevolution.com, motorvision.com

Komentáre k článku


Stream naživo