2015-04-18 04:45:00
Peugeot 308 R Hybrid
Peugeot 308 R Hybrid koncept 2015
Zdroj: Peugeot

VIDEO: Peugeot 308 R Hybrid má tri motory, 4x4, 500 koní a výrazný imidž

Ak chce Peugeot zabodovať, takéto autá by mal vyrábať. Aspoň občas. Koncept 308 RH dokáže nadchnúť.

Peugeot si pre autosalón v čínskom meste Šanghai pripravil koncept, ktorý vie nadchnúť, a to nielen presvedčených fanúšikov značky, ale aj iných. S takýmto autom by sa dali robiť veci. Pravda, musela by byť aspoň teoretická šanca, že by sa auto dostalo do výroby. Hoci len pár kusov by stvorilo ikonu, na ktorej by si mohla automobilka zakladať v budúcnosti. Lenže takto to v Paríži nefunguje. Koncepty do výroby neputujú a ak aj sa niečo z nich do výroby dostane, je to zväčša v úplne inej forme. Ale svet sa mení a Peugeot s ním.

A o čo teda ide? O hot-hatch aký len tak neuvidítite. Vychádzajúc z ešte stále iba konceptu Peugeotu 308 R si automobilka pripravila omnoho-omnoho korenistejšiu verziu. Táto má súčinný výkon až 500 koní a celkový krútiaci moment 730 Nm.

Za takéto parametre vďačí trom motorom. Jednému benzínovému – 1,6 THP S&S s maximálnym výkonom 199 kW (270 k) a dvom elektrickým s maximálnym výkonom 85 kW (115 k).

Každý elektromotor poháňa inú nápravu. Zatiaľ čo jeden dodáva svoje schopnosti zadnej náprave priamo, druhý prostredníctvom spojenia so šesťstupňovou automatickou prevodovkou, cez ktorú na kolesá posúva svoj výkon aj známa 1,6 THP.

Vďaka týmto náložiam dokáže 308 R Hybrid zrýchliť z nuly na 100 km/h za 4 sekundy. Jeden kilometer zo stoja prejde za 22 sekúnd a maximálku má obmedzenú na 250 km/h. Emisie CO2 sú iba 70 g/km.

Auto má pritom celkom slušné rozloženie hmotnosti v pomere prednej a zadnej nápravy 60:40.

Zdroj: Peugeot

Vozidlo sa neodlišuje len motorizáciou, ale tiež dizajnom a vyhotovením interiéru. Vo vnútri sú len štyri samostatné škrupinové sedadlá v koži. Celý interiér je ladený do modro-čiernej kombinácie tak ako vonkajšok. Tam v porovnaní s konceptom 308 R pribudla pozmenená predná maska, ešte aerodynamickejší paket na nárazníkoch. Na aute tiež vyniká veľmi jasné označenie 308 R, francúzska vlajočka vpredu a LED svetlá. 308 R H v zákrutách držia aj okruhové pneumatiky s rozmerom 235/35 R19. Nie sme si istí, či by auto dokázalo pri zemi držať malé prítlačné krídlo nad zadným oknom. Aj z toho vyplýva, že o takomto Peugeote môžeme ešte na dlhé roky (a možno aj na vždy) iba snívať. Vyzerá však dobre, čo poviete?

Ján Hargaš
ZDROJ: Peugeot

Komentáre k článku


Stream naživo