2015-03-30 14:50:06
Porsche Panamera ukradnú za
Porsche Panamera ukradnú za 10 sekúnd
Zdroj: autoevolution.com

Máte auto od VW, alebo Panameru? Dostanú sa vám do nich za menej ako 10 sekúnd!

Otvoriť akékoľvek auto VW Group za pár sekúnd nie je problém, ak máte na to správne nástroje.

Vážne si myslíte, že máte svoje auto pod dozorom? Zábery z praxe totiž majiteľom týchto áut doslova naháňajú strach. Už dnes neplatí, že čím drahšie auto, tým ťažšie je ukradnúť ho. Napríklad ani také Porsche Panamera nie pred zlodejmi nijak dobre chránené, ako ukazuje nové video z Belgicka. V hlavnej úlohe však na ňom nie je zlodej, ale zámočník. Takého potrebujete, ak si v aute zabuchnete kľúče. Dobre, súhlasím, že dnes v čase diaľkových ovládaní to už nie je taká častá záležitosť, ako pred rokmi. Ale vždy sa niečo udeje a ako sa dostať inak do auta? Toto video odvysielala lokálna belgická televízia VTM, ktorá pozvala špecialistu na zámky dverí. Expert Steven Steps zo spoločnosti Depannagedienst ukázal, ako otvoriť zámky na Panamere za vyše 100 000 eur.

Neverili by ste, ale ak máte na svojom aute zámky na kľúč, takýto chlapík sa vám do auta dostane v priebehu niekoľkých sekúnd. V tomto prípade ani nie do desiatich, ako ukazuje video. Pritom pre skúseného zámočníka nejde o nič zložité a nástroje, ktoré používa, sú údajne vraj šperháky pre všetky modely VW Group od roku 1996. Takže teoreticky sú to všetky modely od najmenšieho Volkswagenu up! po Bugatti Veyron...

Rovnako ako vie odomknúť, vie aj zavrieť. Vysvetlite potom niekomu, že ste v aute mali niečo, čo vám už nepatrí! Vykradnúť teda auto po otvorení je tak jednoduché! Dobrou správou je aspoň zatiaľ fakt, že keď zlodej auto otvorí, nebude s ním môcť odísť. Ale ak by potiahol zabudovanú navigáciu, či „požičal“ si airbagy, škoda by bola značná.

Ak sa nádejate, že máte iba diaľkové ovládanie a žiadne zámky, kam by sa dal strčiť kľúč alebo šperhák, aj tak nie ste v bezpečí. Elektronické systémy odomykania sú zraniteľné asi ešte viac. Najhoršie na tom sú systémy bezkľúčového odomykania a štartovania. Je pravda, že používať takéto auto je príjemná vec. No práve bezkľúčový prístup bol za niekoľkými rýchlymi krádežami Vozidiel Range Rover v Rusku  a vo Veľkej Británii či Holandsku sa kradli ako na bežiacom páse.

Zdroj: wired.com


Nebezpečenstvo môže totiž predstavovať nové zariadenie s názvom CANtact, ktoré má amatérom uľahčiť prácu s diagnostikou automobilov. Jeho vynálezca, 24 ročný Eric Evenchick tvrdí, že za cenu 60 - 100 dolárov (55 – 92 eur) bude schopný predávať zariadenia, ktoré na jednom konci pripojíte do USB portu počítača a na druhom konci do konektora OBDII, ktorým sú vybavené všetky autá, vyrobené od roku 1996.

Konektor OBDII je brána do úplne všetkých systémov auta. Od elektrických okien cez svetlá a ABS až po ovládanie bŕzd. Takže vďaka nemu sa dajú v modernom aute vyradiť brzdy z prevádzky. A ako sa ukazuje v nejednom prípade, radšej ani nehovoríme o zabezpečení áut, ktoré je vážne mizerné. Toto zariadenie je však potrebné pripojiť do auta fyzicky. No ak sa už zlodej za pár sekúnd dostane do interiéru a má „pribalenú“ aj takúto výbavu, čo mu bude brániť, aby odišiel aj s autom?

CANtact nie je určený a orientovaný pre zlodejov, ale pre motoristov, ktorí sú počítačovo znalí a chcú sa dozvedieť niečo o svojom aute. Z pochopiteľných dôvodov, hlavne pre cenu, si nechcú zaobstarať profesionálnu diagnostiku. Zároveň im nestačia lacné prístroje za pár desiatok eur dostupné bežne na internete. Softvér na CANtact bude typu open source, takže prispievať, teda vytvárať programy a zdieľať ich bude môcť každý. Vyzerá to teda tak, že z CANtact-u bude oveľa viac ľudí profitovať, než ho bude zneužívať. Potenciál na to má veľký. No obávam sa, že čo môže byť zneužité, skôr alebo neskôr aj zneužité bude.

No a teraz už spomínané video, žiaľ je iba v jazyku (Flámčina, ktorá má jazyk blízky holandčine), ktorý v našich končinách ovláda malo ľudí. No na ilustráciu stačí viac ako dobre...

Jozef Vydra
ZDROJ: autoevolution.com, wired.com

Komentáre k článku


Stream naživo