2015-03-18 17:19:12
Autosalón Ženeva 2015
Autosalón Ženeva 2015
Zdroj: Jozef Vydra

Jeep Renagade Hard Steel je zvláštny koncept s prívesným vozíkom

Svoju premiéru mal na autosalóne v Ženeve, prezentujúc kombináciu štýlu, nadania pre off-road a technológie.

Vozidlo pripravila značka Jeep v spolupráci s firmou Mopar s podporou štylistického centra FCA. Auto nevzniklo náhodou. Jeho cieľom je preskúmať potenciál modelu, ktorý poskytuje nespočetné možnosti prispôsobenia a je zároveň ukážkou niektorých budúcich doplnkov určených pre modelový rad Renegade.

Prototyp vychádza z off-roadovej verzie Trailhawk. Nepredstavuje iba upravenú verziu, ale aj dizajnový projekt jedinečného modelu. Technologický odkaz sa objavuje na celom povrchu karosérie, ktorá je v odtieni leštenej ocele. Presnejšie je to spracovanie, ktoré pripomína špičkové letecké a námorné technológie.

V reáli je oceľový povrch plechu brúsený do podoby úpravy oceľovou kefou. Má teda mierne reliéfny povrch. Všetko to zvýrazňuje matný čierny kontrast niektorých prvkov, napríklad maska chladiča, pozdĺžne časti strešného nosiča, kryty zrkadiel, šestnásťpalcové kolesá, bočné ochranné lišty, časti na kapote, výduchoch od motora, blatníkoch a nárazníkoch.

Zdroj: Jeep
Zdroj: Jeep

V interiéri je vysoká úroveň personalizácie aj v interiéri, kde je povrchová úprava v odtieni leštenej ocele použitá na rámčekoch výduchov ventilácie, kryte prevodovky, schránke pred spolujazdcom a reproduktoroch. Tieto štylistické prvky dokonale ladia so svetlosivým  prešívaním sedadiel a panelov dverí a logom Trailhawk, ktoré je vyšité na hlavových opierkach predných sedadiel.

Absolútnou novinkou v automobilovom priemysle je čalúnenie z precízne spracovanej kože Frau Century v odtieni olovo. Táto vysoko kvalitná lakovaná vrstva bola navrhnutá v rámci osláv stého výročia založenia značky (v roku 1912). Charakterizuje ju zdĺhavý a zložitý proces spracovania, kde je konečným výsledkom jemný a teplý povrch s jemne opotrebovaným vzorom a malými, no viditeľnými zmenami v jemnosti štruktúry, úplne jedinečnými pre každý kus.

Zdroj: Jeep
Zdroj: Jeep

Renegade Hard Steel je prioritne auto s metropolitným určením, no nestratí sa ani v extrémnom teréne. Má totiž charakteristické veľké terénne pneumatiky BF Goodrich, zvýšenú svetlú výšku, ale aj ochranu spodnej časti s vyrezaným nápisom Trailhawk. Nechýba tiež upravená kapota s výduchmi od motora. Pre zvýšenie atraktivity má auto niekoľko kúskov originálneho príslušenstva Mopar, napríklad matne čiernu masku chladiča a matné kryty vonkajších spätných zrkadiel, čierne stúpačky, podlahové rohože a ťažné zariadenie.

To je veľmi dôležitý prvok , pretože je naň pripojený príves v dizajne, ktorý zodpovedá  zadnej časti modelu Renegade. Príves je vybavený prístupovým bodom Wi-Fi, ktorý je súčasťou originálneho príslušenstva modelu Renegade. Je v ňom nainštalovaná dotyková obrazovka, ktorá zobrazuje všetky funkcie nového systému Uconnect LIVE, teda platformy poskytujúcej prístup k internetovým rádiám TuneIn a k hudbe Deezer, správam Reuters, doprave TomTomLIVE ako aj sociálnym sieťam Facebook a Twitter.

Zdroj: Jeep

Od júna bude Jeep Renegade prvým vozidlom značky, ktorý bude vybavený týmto novým a dômyselným infotelematickým systémom. Bude využívať dotykové obrazovky Uconnect s uhlopriečkou 5 alebo 6,5 palca. Prostredníctvom týchto obrazoviek získa posádka prístup k rádiu, média prehrávačom, hands-free volaniu, navigácii a službám Uconnect LIVE.

Na čo ešte nesmieme zabudnúť, je aj posledný originálny prvok výstavného modelu Renegade Hard Steel. Sú to špičkové reproduktory, ktorými sa koncept premenil na doslova zábavné centrum. Vďaka spolupráci so službou Deezer si mohli návštevníci v Ženeve vychutnať špeciálny playlist Renegade. Bolo v ňom 25 skladieb, ktoré zvýrazňovali povahu, originalitu a dobrodružstvo nového modelu. Bol som pri ňom, prezrel som si ho, aj vypočul a môžem povedať, že za originalitu si tento koncept spolu s novinkou od švajčiarskej firmy Rinspeed zaslúžil tento Renegade jednotku s hviezdičkou za nápad, originalitu aj za celkový vzhľad.

Jozef Vydra
ZDROJ: FCA

Komentáre k článku


Stream naživo