2015-03-09 04:45:00
Rely na snehu je
Rely na snehu je pre Nóra fajn zábavka

VIDEO: Jazdiť rely na snehu? Musíte byť šialenec! Práve preto je rely skvelá

Poučka bezpečnej jazdy znie, že na snehu musíte ísť pomalšie, predvídavejšie a opatrnejšie. V rely to neplatí.

Dokonca je to presne naopak. Jazdný štýl dobrého rely pretekára na snehu dokonalo vystihuje táto úderná vetička: Ak si nie si istý, pridaj plyn.

Anders Grøndal je tridsaťjeden ročný rely pretekár z Nórska, ktorý sa pre rely a obzvlášť rely na snehu narodil. Nielen preto, lebo je Nór a sneh pozná veľmi dobre. Hlavne preto, lebo je už treťou generáciou rely pretekárov v rodine. Jeho starý otec Nils Fredrik Grøndal bol rely jazdec, jeho otec Stein Grøndal bol rely jazdec a aj jeho strýko Knut Fredrik Grøndal bol rely jazdec. Teraz prišiel rad na Andersa Grøndala, ktorý sa po desiatich sezónach v nórskom šampionáte posúva do WRC, a to hneď na novom aute Citroene DS3.

Počas predsezónnych testov v rodnom Nórsku sa k tímu na niekoľko hodín pripojili páni pracujúci pre Speedhunters.com. Nielenže Andersa vyspovedali, počas testov si k nemu i sadli a všetko to nahrali na video. Vďaka tomu tak môžete získať dobrú predstavu o tom ako to pri testoch nového auta, ktoré ešte nikdy nejazdilo na snehu vyzerá.

Ako Anders vysvetľuje, potrebujete ísť takmer nepretržite naplno, aby ste udržali grip. I keď majú kolesá auta kovové hroty (rôzne pre rôzne podmienky), bez plynu sa budete iba šmýkať. A šmýkanie sa pri rýchlostiach prevyšujúcich 150 km/h na úzkych zasnežených cestičkách medzi kameňmi zakrytými skalami a stromami je dobré iba v prípade, že šmyk dobre ovládate.

Pozrite si video, jazda v snehu je ozaj veľký zážitok! Niektorým sa možno urobí zle už len pri predstave, že by si k šialencovi ako je (bežný) rely jazdec sadli. Nehovoriac o snehu všade naokolo...

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com, speedhunters

Komentáre k článku


Stream naživo