2015-03-03 09:25:42
Car of the Year
Car of the Year 2015

Auto roka (Car of the Year) 2015 je Volkswagen Passat

Deň pred začiatkom najočakávanejšej motoristickej udalosti roka v Európe vyhlásili výsledky ankety Auto roka 2015.

Anketa sa zrodila v roku 1964, keď ju ako prvé auto vyhral britský Rover 2000. Túto tradíciu založilo sedem časopisov, ktorých členovia hlasovali o Európskom automobile roka. Postupne sa počet porotcov aj médií rozširoval a v tomto roku svoje hlasy rozdeľovalo pomedzi sedem finalistov 58 motoristických novinárov z 22 krajín.

Tento rok sa do finále prebojovali BMW 2 Active Tourer, Citroën C4 Cactus, Ford Mondeo, Mercedes-Benz C, Nissan Qashqai, Renault Twingo a VW Passat. Práve posledný model sme v našej redakcii interne favorizovali aj my.

Autom roka 2015 sa stáva ...

... Volkswagen Passat so ziskom 340 bodov. To, že sa Volkswagen Passat ôsmej generácie prepracoval na vrchol rebríčka Auta roka 2015, asi nikoho veľmi neprekvapí. Skôr prekvapí, aký odstup získal od svojich konkurentov. Od ruhého v poradí ho delí neskutočných 92 bodov. Bývali roky, keď o víťazovi rozhodovalo pár bodov... Korunu dostane od svojho predchodcu, ktorým bol v minulom roku Peugeot 308.

Oveľa väčším prekvapením je, že striebornú palmu si odnášajú opäť Francúzi, ale kto by bol predpokladal, že za extravagantný model Citroën C4 Cactus, ktorý získal 248 bodov. Na treťom mieste skončil Mercedes-Benz C s 221 bodmi. Na štvrté sa prepracoval Ford Mondeo s 203 bodmi. Piatu priečku obsadil Nissan Qashqai vďaka 160 získaným bodom. Šieste miesto so 154 bodmi zaknihoval BMW 2 Active Tourer. Posledná, teda siedma priečka, zostala so 124 bodmi pre Renault Twingo.

Tohtoročné Auto roka 2015 bolo vyberané spomedzi 31 kandidátov, z ktorých vznikla finálová sedemčlenná finálová skupina. Podľa slov členov jury bola tohtoročná voľba vraj  zásadne najťažšou zo všetkých doteraz organizovaných ročníkov. Pritom odstup víťaza je viac ako výrazný a zdá sa, že to bola jednoznačná voľba väčšiny hlasujúcich porotcov – motoristických novinárov.

Ako sa pozdáva poradia a hlavne víťaz tohtoročnej ankety práve vám? Myslíte si, že malo niektoré z áut skončiť lepšie? Vaše názory čakáme v diskusii pod článkom.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo