2015-02-03 04:05:00
12 rokov a chce
12 rokov a chce byť kamionistka

VIDEO Má dvanásť a chce byť kamionistka. Už teraz zvláda viac než mnohí dospelí!

Šoférovať kamión je snom mnohých chlapcov. Dievčatá však o kamiónoch obvykle nesnívajú.

Samozrejme, byť kamionistkou nie je až také nezvyčajné. Mnohé ženy nielenže dokážu ovládať kamión, často to dokážu lepšie, či rovnako ako muži. Opatrnosť a zodpovednosť sú dnes už podceňované schopnosti a práve ženy sú týmito vlastnosťami vybavené lepšie. Nie je ale veľa matiek, ktoré by svojim dcéram priali povolanie kamionistka. A nie je ani veľa dievčat, ktoré by o tomto povolaní snívali.

To však neznamená, že také neexistujú a hlavne, že by snívať nemohli. Diana Marcela Baquero Ávila z Kolumbie má 12 rokov a chce byť kamionistkou. Nie je to však niečo vzdialené, niečo čo by ju ešte do dospelosti stokrát prešlo. Diana chce byť naozaj kamionistkou a ostatné štyri roky robí všetko preto, aby sa ňou stala.

Tvrdí, že keď nasadne do kabíny, cíti úľavu, cíti sa šťastná a takéto povolanie si vybrala preto, lebo ju baví cestovať, spoznávať nových ľudí a samozrejme trúbiť :).

V dvanástich rokoch vie nielenže šoférovať, ale aj radiť (manuálom), jazdiť, otáčať sa, cúvať a obriadiť kamión. To sú pritom činnosti, ktoré sa niektorí nedokážu naučiť nikdy, nehovoriac o uplatnení týchto činností pri kamióne.

Diana to zvláda a nechce nič iné. V Kolumbii je legálna hranica na jazdenie kamiónom 16-rokov, mladá slečna tak nie je ďaleko od svojho sna.

Síce sa na internete rozprúdila prudká diskusia o tom, či je takéto povolanie pre dievča vhodné a či bolo zodpovedné zveriť jej volant kamiónu už v takomto veku, my tu Podkapotou jej držíme palce.

Sny nie sú len na to, aby sa snívali, ale aby sa realizovali. Jej odhodlanie je obdivuhodné a zaslúži si pozornosť. Obavy môžeme mať skôr o jej život ako o životy ostatných účastníkov cestnej premávky. Kolumbijské cesty nepatria medzi najbezpečnejšie, no možno aj toto má už Diana vyriešené.

Je fajn, že existujú decká, ktoré nepresedia všetok svoj voľný čas za počítačom, tabletom, či smart telefónom. Možno sa také nájdu aj u nás, no nie?

 

 

Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo