2015-01-26 13:40:02
Hyundai ix1
Hyundai ix1
Zdroj: Hyundai Motor Slovakia

Hyundai v novom roku po tretí raz predstavil špeciálny model ix 1

V máji minulého roka prekvapil Hyundai premiérou netradičného modelu.

Mnohí zúčastnení do poslednej chvíle netušili o čo ide. Pod tajuplným názvom nového modelu sa skrývali nové certifikované novorodenecké vozíky. Spoločnosť Hyundai Motor Slovakia sa rozhodla darovať prvých 5 novorodeneckých vozíkov Trenčianskej pôrodnici po tom, ako sa dozvedela, že v nemocnici používajú na prepravu bábätiek prerobené nákupné vozíky.

Málokedy sa stáva, že máme na Slovensku šancu po prvý raz na svete predstaviť celkom nové vozidlo. Hyundai svojim modelom ix1 založil novú kategóriu vozidiel CFC (Compact Family Car). „Rodina je pre nás priorita číslo jeden, preto je úplne samozrejmé, že myslíme aj na tých najmenších,“ povedal vtedy Martin Saitz, generálny riaditeľ Hyundai Motor Slovakia a dodal: „Zároveň sa chcem poďakovať všetkým lekárom a sestričkám, ktorí sa o novorodencov a ich mamičky tak príkladne starajú.“

Trenčianski novorodenci si teda ako prví na Slovensku užili jazdu v najnovšom Hyundai ix1. Spoločnosť sa v rámci svojej orientácie na rodinu rozhodla podporiť aj tých, čo o aute a vodičskom preukaze ešte ani nesnívajú. Nové novorodenecké vozíky s logom Hyundai sa využívajú na prevoz bábätiek na vyšetrenia. Ich krstnými rodičmi sa stali Michal Hudák a Laura Longauerová, Miss Slovensko 2014. Pre premiéru Hyundai ix1 nezvolili trenčiansku nemocnicu náhodne. Hoci Gynekologicko-pôrodnícka klinika FN Trenčín opätovne získala titul najlepšia slovenská pôrodnica, aj ona občas bojuje s nedostatkom financií. Rozhodovanie bolo bleskové a Hyundai ix1 získal svojich prvých malých motoristov, ktorí dostali od svojich krstných rodičov aj symbolické vodičské preukazy.

Zdroj: Hyundai Motor Slovakia
Zdroj: Hyundai Motor Slovakia

Hyundai v tejto aktivite pokračuje naďalej. V decembri sa rozhodli pomôcť Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave na Kramároch. Na Neonatologickej klinike intenzívnej medicíny (NKIM) Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) Bratislava ročne hospitalizujú okolo 450 patologických novorodencov. Viac ako polovica nedonosených či kriticky chorých novorodencov si vyžaduje intenzívnu starostlivosť na jednotke vysoko špecializovanej starostlivosti o novorodencov (JVSN). Najčastejšie sú to predčasne narodené deti, deti s vrodenými infekciami, po operáciách, s problémami s dýchaním. Najčastejšou príčinou porúch dýchania je obvykle pľúcna nezrelosť, zápaly, poruchy adaptácie po narodení alebo vývojové chyby. Menej časté bývajú iné príčiny zlyhávania dýchania ako napríklad neurologické, srdcovo-cievne a tiež útlak dýchacích ciest nádorom, stavy po anestézii a podobne. V niektorých diagnózach je NKIM centrom pre celé Slovensko, napríklad pre vrodené metabolické poruchy, vrodené vývojové chyby očí a získané chyby u nedonosených detí. Klinika je jedinečné moderne vybavené pracovisko so zázemím mnohých pediatrických odborníkov a vyšetrovacích metód.

Zdroj: Hyundai Motor Slovakia
Zdroj: Hyundai Motor Slovakia

Je preto celkom logické, že sa Hyundai rozhodol pre pomoc aj v tomto prípade a daroval 4 nové vozíky Hyundai ix1. Kmotričkami sa stali Jarmila Lajčákova  Hargašová, Zlatica Puškárová a Adriana Kmotríková.

No a Hyundai pokračuje vo svojej ofenzíve nových „vozidiel“ pre pôrodnice aj v roku 2015. V piatok 23. januára odovzdala spoločnosť Hyundai Motor Slovakia ďalšie 4 kusy svojho jedinečného modelu Hyudnai ix1 a pokračuje tak vo svojej dobročinnej aktivite. Partnerom tejto fázy projektu je zdravotnícka spoločnosť VITAMED. Tentoraz Hyundai venoval ďalšie 4 špeciálne dizajnované novorodenecké vozíky s logom Hyundai oddeleniu neonatológie a JIRS vo FNsP F. D. Roosevelta, ktorá je jedným z najvýznamnejších zdravotníckych zariadení na Slovensku, kde pôsobí množstvo špičkových odborníkov a špecialistov.

Zdroj: Hyundai Motor Slovakia

K špecializovaným pracoviskám patria aj II. Gynekologicko-pôrodnícka klinika SZU a oddelenie neonatológie a JIRS, ktoré spolu tvoria jedno zo šiestich perinatologických centier v SR. Novorodenecké vozíky budú využívať na bezpečný a  jednoduchší prevoz bábätiek na vyšetrenia a k mamičkám. Pre nemocničný personál, ale aj mamičky predstavujú vítanú pomoc. Úlohu kmotričky projektu opäť prevzala moderátorka Jarmila Lajčáková Hargašová. Po pokrstení vozíkov detskými cumlíkmi s láskou vypravila malých jazdcov na ich prvú cestu do života.

Jozef Vydra
ZDROJ: Hyundai Motor Slovakia

Komentáre k článku


Stream naživo