2015-01-12 05:00:00
Mercedes-Benz F 015 Luxury
Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion concept
Zdroj: Daimler

Mercedes F 015 prišiel z roku 2030. Takto si značka predstavuje luxus budúcnosti

Mercedes odhalil koncept, ktorý má vyjadrovať luxus okolo roku 2030. Je to stroj času na štyroch kolesách?

Mercedes v priebehu minulého roka predstavil model S 500 schopný prejsť určenú zhruba 100 kilometrovú trasu medzi mestami Mannheim a Pforzheim bez zásahu vodiča. Trasa kopírovala tú, ktorou prešla v roku 1888 Bertha Benz na motorovom vozidle, aby svojmu manželovi Karlovi Benzovi ukázala, že auto, ktoré vynašiel je schopný spôsob dopravy.

V minulom roku Mercedes tiež predstavil autonómny kamión schopný odviezť náklad na niekoľko kilometrov bez zásahu vodiča. Tým demonštroval, že to s autonómnym jazdením myslí naozaj vážne a nový koncept F 015 predstavený na výstave CES v Las Vegas je ďalším krokom k objasneniu búdúcnosti dopravy.

F 015 je luxusné vozidlo, ktoré demonštruje, že auto sa v budúcnosti zmení zo spôsobu prepravy na akýsi mobilný životný priestor vhodný na rokovania, zábavu, spánok, skrátka život počas pohybu.

F 015 je okrem výrazného dizajnu exteriéru zaujímavý predovšetkým interiérom, ktorému dominujú štyri sedadlá schopné otáčať sa „kolom dokola“. Sedadlá samotné naznačujú, že pasažieri sa počas jazdy nebudú musieť zaoberať samotným šoférovaním, a to sa stane len doplnkovou schopnosťou vozidla – bude k dispozícii na zábavu.

Pohľad do kabíny tiež odhaľuje bočné dvere otvárajúce sa proti sebe, svetlý interiér s viacerými zobrazovacími jednotkami a podlahou nápadne pripomínajúcou parkety i koberec. No skrátka ako doma!

Zdroj: Daimler

Vonkajšie rozmery automobilu prispievajú k priestrannosti interiéru. Vozidlo má dĺžku 5,22 metra, šírku 2,018 metra a výšku 1,524 metra.

Samozrejmosťou takto vyzerajúceho vozidla je pokroková pohonná jednotka, ktorá v tomto prípade čerpá energiu z vodíka uloženého vo vysokotlakovej nádrži.

Na bezpečnosť okrem hŕby systémov dohliada aj pevná štruktúra vozidla, ktorá umožnila montáž dvier bez stredového stĺpika. Pasívna bezpečnosť sa však v tomto prípade chápe nie ako východisko, ale ako posledná zachrana, ak všetky ostatné ochranné systémy zlyhajú.

Už aby ten rok 2030 bol! Alebo radšej nie? Byť o ďalších 15 rokov starší nie je zrovna výhra. Hlavne ak si ani o tých 15 rokov nebudeme môcť hi-tech Mercedes kúpiť. Ale ktovie, švajčiarsky sen môžeme snívať naďalej, no nie?

Ján Hargaš
ZDROJ: Mercedes

Komentáre k článku


Stream naživo