2014-12-11 08:10:00
Porsche Cayenne (2012)
Porsche Cayenne (2012)

Moskva slzám neverí, nielen bohatí Rusi investujú do drahých áut...

Rusi sa zabezpečujú proti prepadu rubľa kúpou luxusných automobilov.

Do čoho investovať, keď je doba neistá? Do obrazov, do nehnuteľností, či do zlata? Alebo poznáte ešte lepšie Kreatívni Rusi v poslednom období objavili európske luxusné autá, ako „záložný plán“ a liek proti prepadu rubľa.

Práve vďaka tomu sú tieto autá naozaj neuveriteľne lacné. Odborníci v budúcom roku predpovedajú zdraženie vozidiel, preto ich považujú Rusi za dobrú investíciu, ako informoval denník Die Welt. Medzi najobľúbenejšie značky patria Porsche ale aj japonský Lexus. Predaj Porsche v Rusku sa v októbri zvýšil o 55 % a značky Lexus dokonca až o 63 %. Lexus dokonca musel prijať sezónnych pracovníkov, aby bol schopný zvládnuť návštevy klientov, ktoré stúpli až o jednu tretinu.

Zaujímavé a pozoruhodné je zistenie, že nejde len o majetných Rusov, ktorí si podávajú kľučky u obchodníkov s autami, ale ľudia zo všetkých príjmových tried vymieňajú ruble za luxusné autá. Tento výrazný nárast dopytu je pre ruský automobilový trh vítaným javom, pretože po nedávnom zavedení sankcií zo strany štátov Európskej únie zažíval predaj áut prudký prepad. Dokazuje to aj fakt, že celkový predaj vozidiel sa v októbri medziročne znížil o 1,1 % a od začiatku roka až o 12 %.

Zdroj: Lexus

„Autá sa v súčasnosti predávajú ako teplé žemle a je jedno, či lacné alebo drahé,“ povedala Tatiana Lukoveckaja, riaditeľka jedného z najväčších predajcov v krajine Rolf Group. „Nepamätáme si takýto vývoj za posledných 10 rokov.“ Niet sa čomu čudovať, veď za správaním ľudí je prepad rubľa. Dôsledkom je, že úspory vo výške milióna rubľov majú hodnotu približne len 14 864 eur. Autá sú pritom ešte stále dostupné za výhodné ceny. Napríklad jeden zamestnanec ruskej banky v novembri kúpil Audi A7 v prepočte o 32 280 eur lacnejšie.

„Ľudia v krízových časoch považujú auto za investíciu,“ povedal na margo spotrebiteľského správania v Rusku Andrej Rodionov, komunikačný šéf ruskej dcéry Mercedesu. „Pravidlo, že auto pri opustení predajne stráca 20 % hodnoty, už viac neplatí.“

Aj keď sa automobilky snažia neprenášať dôsledky oslabenia rubľa na klientov, výrazné zdražovanie na budúci rok je však podľa Lukoveckej nevyhnutné. Mnohí západní výrobcovia síce majú fabriky v Rusku, avšak množstvo montážnych dielcov dovážajú zo zahraničia a nikto nechce predávať so stratou. Experti preto očakávajú rast predaja vozidiel aj v decembri.

Jozef Vydra
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo