2014-11-13 12:00:00
Záchranár zachraňoval aj keď
Záchranár zachraňoval aj keď nebol v službe

VIDEO: Poľský záchranár chcel pomôcť, aj keď nebol v službe. Nikto ho nepustil!

Poľský záchranár sa snažil dostať na miesto vážnej nehody, aj keď nebol v službe, no nikto mu nechcel dať prednosť!

Hrdinom sa človek nestane preto, lebo chce, ale preto lebo musí a cíti povinnosť pomáhať. Tak ako by mal byť policajt policajtom aj mimo služby, tak je záchranár záchranárom aj mimo služby.

Presvedčiť sa o tom mohli obyvatelia hlavného mesta Poľska Varšavy iba nedávno. Záchranár sa cestou do práce cez vysielačku dopočul o vážnej nehode na ceste pred ním. Kontaktoval dispečing s otázkou, či je na mieste už sanitka. Nebola, a tak oznámil, že sa skúsi na miesto dostať. Medzi ním a zranenými však bola hŕba áut, ktoré v zápche uväznila práve nehoda.

Záchranár však mimo služby a v súkromnom aute nemôže používať výstražné znamenia ako maják, či sirénu, a tak sa na miesto musel dostať bez týchto znamení. Ako osoba schopná poskytnúť prvú pomoc má v Poľsku možnosť nosiť na vozidle typické označenie, ktoré si však nie každý musí všimnúť, aj napriek tomu, že je jasne viditeľné.

Keďže cesta bola zablokovaná a nebola šanca, že by všetci vodiči pochopili o čo ide, zo svojim Jeepom vyskočil na chodník a obišiel stojace vozidlá. Rýchlo sa dostal ku križovatke, kde mu v ceste stála žena v malom Daewoo Matiz. Aj keď na ňu zatrúbil, nezaujímalo ju to, iba mu naznačila aby sa zaradil za ňu (označenie vozidla si asi vôbec nevšimla). Následne ho na ceste zdržali aj ďalšie autá,  i tak sa na miesto nehody dostal skôr ako sanitka.

Zranenému (pravdepodobne chodcovi) podľa všetkého zachránil život a nebyť jeho odvahy a v podstate porušovania predpisov, osoba už nemusela byť medzi živými.

Záchranár cestou nikoho neohrozil a vodiči iných áut ho ani nemuseli pustiť. Zarazí však, že ho nepustili ani tí, ktorí mali čas všimnúť si zreteľné znamenia na aute.

Ak sa ponáhľate, preskočte na cca 1:30. Ak rozumiete po poľsky, pozrite si ho celé.

Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo