2014-11-03 14:15:00
Fiat FCC4 2014 Sao
Fiat FCC4 2014 Sao Paulo
Zdroj: Fiat

Fiat ukázal nový koncept pre Brazíliu. Volá sa FCC4

Fiat si pre autosalón v Brazílii pripravil nevšedný koncept športového SUV, ktorý akosi zabudol odkiaľ pochádza.

FCC4 je názov konceptu, ktorý sa nepodobá na nič, čo s logom Fiatu jazdí po cestách. Miernu podobu by sme mohli nájsť s novým modelom 500X, ktorému sa predpokladá významný úspech.

Napriek tomu je FCC4 významne odlišné. FCC4 znamená, že ide o Fiat Concept Car 4, ktorý automobilka opisuje ako štvordverové kupé s dobrodružnou dušou.

Fiat nám pravidelne ukazuje, že odmieta, aby sme ho zaradili do pripravenej škatuľky. Odmieta mať jasne vyhranený štýl, odmieta mať zrozumiteľný modelový rad a celkovo odmieta všetko čo dnešné automobilky robia. Postupom času si začínam myslieť, že je to úmysel a že je to akýsi boj proti ulitarizácii, čo by bolo iste fajn. Teda... ak by to tak bolo. Nesmieme totiž zabúdať, že sa len pred nedávnom pokúšal založiť časť svojho modelového radu na nafukovaní jedného úspešného auta...

Už 500X však očividne týmto smerom nechce ísť a aj keď sa na 500-vku podobá, je to výrazne odlišné auto, a to aj s ohľadom na fakt, že má spoločné gény s najmenším Jeepom menom Renegade.

Podobne nepodobne chce vyzerať aj tento nový koncept FCC4. Predná maska je takpovediac „päťsto-iksová“ ale zvyšok auta je odlišný.

Zdroj: Fiat

Aj keď to tak nevyzerá, rozmerovo ide o riadneho obra s dĺžkou vyše piatich metrov, šírkou takmer dvoch metrov a výškou rovný meter šesťdesiat. Zdá sa to byť mutácia medzi SUV, kupé, s miernym náznakom liftbacku ba priam uzatvoreného pick-upu (???). Žeby útok na BMW X6?

Skrátka a stručne, Fiat sa vybláznil a stvoril mimoriadne zaujímavý koncept, ktorý kritikom pridá ďalšiu vrásku na už beztak zvráskavenom čele a fanúšikov azda po tisíci raz nadchne. Je viac ako pravdepodobné, že pôjde o dizajnovú štúdiu bez šance dostať sa do výroby. To však pre Fiat očividne nie je až tak dôležité. Úlohou konceptu bolo zaujať, a to sa bezpečne podarilo. Čo na túto zvláštnosť poviete vy?  

Ján Hargaš
ZDROJ: Fiat

Komentáre k článku


Stream naživo