2014-10-14 10:50:00
Audi A7, S7, RS
Audi A7, S7, RS 7 prešli faceliftom
Zdroj: Audi, autoblog.com

Audi chce prekonať rekord s RS7-čkou na okruhu. Kto bude šofér? Nikto!

Hockenheimring, alebo okruh pri Hockenheime sa stane miestom zaujímavého pokusu o rekord sériovo vyrábaného sedanu.

Audi totiž plánuje pokus o rekord so svojim mimoriadne agilným vozidlom RS7. Auto má Podkapotou 4,4 litrový osemvalec s výkonom 550 koní, pohon Quattro a výborný potenciál na to, aby prekonalo už vyše sedem rokov starý rekord okruhu, ktorý dosiahlo konkurenčné štvordverové BMW M3 ešte v roku 2007.

Rekord štvordverového auta (sedanu), ktorý drží M3-jka je v čase 2 minúty 2 sekundy a 71 stotín – 2:02.71. Audi tvrdí, že okruh prejde rýchlejšie.

Na snahe prekonať rýchlostný rekord v danej kategórii by nebolo nič zvláštne, napokon, ktoré iné Audi má na to poraziť M3 (staršie) ako práve RS7. Lenže pokus o rekord má malý, skromný, takmer bezvýznamný háčik. Auto totiž nebude mať šoféra. Vlastne bude, volá sa počítač.

Za volantom RS7 nebude sedieť nikto, auto sa o rekord pokúsi samé. Nebude ovládané diaľkovo ani iným obdobným fígľom. Riadiť sa bude autonómne.

Na prvý pohľad je to jednoduché, no od jednoduchosti to má ďaleko. Ak by ste si totiž mysleli, že stačí autu zadať trasu, niečo na spôsob počítačovej hry, ste na omyle. Autonómne Audi RS7 nemôže mať presne nalinkovanú trasu, stačí totiž aby znenazdajky začalo pršať, či by sa niekde našla olejová škvrna a auto by bez schopnosti vyhodnocovať a samostatne riadiť skončilo ako pokrkvaný kus železa.

Musí teda v reálnom čase nielenže ovládať auto, ale vyhodnocovať tiež aktuálne podmienky na trati a riadiť auto podľa súčasnej situácie v snahe dosiahnuť požadovaný čas. Bude to v podstate prvýkrát čo sa autonómne auto pokúsi o rekord a pravdepodobne pôjde tiež o rekord najvyššej dosiahnutej rýchlosti autonómnym autom na trati.

Na to aby RS7 prešla okruhom v rekordnom čase musí nielenže samostatne riadiť, ale tiež poriadne „dupať“ na plyn. Audi predpokladá, že maximálna rýchlosť prekročí hranicu 240 km/h.

Na okruhu v Hockenheime drží rekordný čas za najrýchlejšie sériovo vyrábané auto Porsche 918 Spyder, ktoré okruh pokorilo za 1:48. K tomuto času sa RS7 síce nepriblíži, no Audi očividne nemá záujem iba zúčastniť sa. Už len samotný fakt, že auto príde do cieľa v poriadku by sme mohli považovať za úspech.

Pokus o rekord sa uskutoční túto nedeľu počas finálnych pretekov série DTM. Tu je malý teaser:

Ján Hargaš
ZDROJ: Audi

Komentáre k článku


Stream naživo