2014-09-25 05:05:00
Jaguar e-type
Jaguar e-type

NEUVERITEĽNÉ: Pôvodný majiteľ získal Jaguar E-Type 46 rokov po krádeži!

Tak tomu sa hovorí šťastný koniec. Alebo skôr začiatok? Vysnívaný Jaguar E-Type mu ukradli ešte v roku 1968.

Mladý právnik z New Yorku Ivan Schneider si za svoj prvý vyhratý spor na súde kúpil za 5000 vtedajších dolárov novučký Jaguar E-Type Convertible. Tešil sa z neho sotva pol roka, keď mu ho ukradli z parkoviska pred bytom v meste. Odvtedy ho nevidel a myslel si, že už nikdy viac neuvidí. Lenže teraz ho opäť uvidí, a síce v otrasnom stave, Schneider povedal, že je veľmi šťastný.

Auto bolo odhalené v podstate náhodou. Colníci v prístave Los Angeles na opačnom konci USA pri námatkovej kontrole zistili, že auto, ktoré bolo už v tom čase naložené v prepravnom kontajneri a pripravené odísť za novým majiteľom do Holandska je kradnuté. Spolu s ním boli na odchod z krajiny pripravené ďalšie štyri kradnuté vozidlá.

Colníci vozidlo zabavili a informovali pôvodného majiteľa Schneidera. Auto je pochopiteľne prefarbené a v nie príliš dobrom stave, ale stále funguje a to je hlavné. Keď E-Type Schneider kupoval bolo v typickej sivej a presne takú farbu aj dostane. Súčasná cena auta po renovácii môže presiahnuť dvadsať násobok tej pôvodnej.

Dnes má Schneider 82 rokov, no svoju klasiku chce dať do pôvodného stavu a užiť si s jedným z najkrajších áut histórie čo najviac času. Keď mu auto zobrali najazdil s ním slušných 6000 míľ (takmer 10 000 km), dnes mu na odometri svieti viac než 28 000 míľ (45 000 km). Aktuálny vlastník, ktorý auto predával do Holandska ho mal zopár mesiacov, kúpil ho od človeka, ktorý ho vlastnil a užíval 40 rokov. Polícia stále pátra po zlodejovi, no bude to ťažké.

 

Ján Hargaš
ZDROJ: The LA Times

Komentáre k článku


Stream naživo