2014-09-15 11:15:00
Tento Rolls-Royce Phantom má
Tento Rolls-Royce Phantom má základ v Mercedese 190 E.
Zdroj: Ruslan Mukanov

Falošný Rolls-Royce Phantom vznikol z Mercedesa a nájdete ho v... Kazachstane

No, a kde inde by ste ho chceli hľadať? Možno kdekoľvek, kde nájdete kreatívnych nadšencov značky.

Rolls-Royce je pojem a ikona, ktorá láka mnohých – aj tých, ktorí na originál nemajú peniaze. Pochváliť sa jazdou v aute s dvoma R na kapote a soškou „Spirit of Ecstasy" na maske by chcelo veľa ľudí. No iba malému množstvu sa to podarí.

Teda nie žeby sme sa aj my v redakcii neodviezli na tejto  aristokratickej značke. Mali sme ju... na pár hodín. Ale vlastniť auto s opísanými znakmi, to je trocha iná káva. Lenže kde na to vziať a nekradnúť? Jednou možnou cestou je postaviť repliku.

So všemožnými prestavbami sa to vo svete len tak hemží. Stretávame sa s nimi pomerne často, no iba raz za čas sa nájde taká, ktorá je jednoducho iná a predčí všetky ostatné.

To možno povedať aj o tej, ktorú vám predstavíme dnes. Zvláštne repliku Rolls-Royce Phantom si postavil kazašký automechanik z regiónu Karaganda. Mladý automechanik Ruslan Mukanov sa nadchol pre značku Rolls-Royce a rozhodol sa, že také auto bude mať. Začiatok je ako z rozprávky, no pokračovanie by mohlo byť pokojne aj ako z ľahkého hororu... Bude, či nie?

Zdroj: Ruslan Mukanov
Zdroj: Ruslan Mukanov

Ruslan miloval autá Rolls-Royce už od mladosti. To nie je nič nepochopiteľné, veď sa páčia mnohým. Sám však veľmi dobre vedel, že na Phantoma, ktorý sa mu páčil zo všetkých najviac, si asi naozaj nikdy nezarobí. Rozhodol sa teda, že si také auto postaví.

Keďže ho autá fascinovali, vyštudoval odbor automechanik a už počas štúdií si zadovážil postarší Mercedes-Benz 190 E. Čas plynul a Ruslan zistil, že si Rollsa môže nejako postaviť. Za základ mu poslúžil jeho Mercedes, ktorý by ste ale vo výslednej prestavbe hľadali len ťažko.

Verte, či nie, Ruslan Mukanov postavil za celkovú sumu zhruba tritisíc dolárov hybrid medzi Rollsom a Mercedesom. Výkon je to na miestne pomery určite obdivuhodný, no možno by bol urobil lepšie, keby bol zostal radšej pri 190 E a dal ju do perfektného stavu. Prečo? Lebo toto sa už spomínaným aristokratickým legendám jednoducho nerobí. I keď výsledok nie je až taký zlý, ako by sa zdalo, je jasné, že k originálu má ešte dosť ďaleko.

Zdroj: Ruslan Mukanov
Zdroj: Ruslan Mukanov

Každopádne si môžete na fotkách prezrieť jeho prácu a sami zhodnotiť, ako sa mu prestavba podarila. Jedna vec je však skutočne povážlivá. Nie, nejde o základné tvary. Ako výkričník pôsobia tie „úžasné“ chrómované kolesá. Ani to však nie je nič proti tomu, čo dal na kapotu! Za to by si zaslúžil výprask na holú...

Keď je totiž taký veľký milovník a fanúšik značky Rolls-Roce, prečo si nezadovážil aj nejakú repliku „ducha extázy“, tej milej a éterickej Emily na kapote, ktorá v originálnom aute „cvičí“ štýlom – vysunúť – zasunúť, von a dnu, podľa potreby a nálady majiteľa. Namiesto nej na rám masky chladiča totiž umiestnil niečo, čo pripomína nemeckú orlicu... Ešte stále ste proti fyzickým trestom? Nuž za toto by ho mali teda aspoň odsúdiť na pár týždňov verejnoprospešných prác.

Zdroj: Ruslan Mukanov
Zdroj: Ruslan Mukanov

Nech je však ako chce, je tento mladý muž vďaka svojmu výtvoru veľkou celebritou. Ľudia si ho (samozrejme s autom) najímajú na svadby, veď prísť na svoju svadbu v Rollse, to je zážitok. Dokonca sa objavil aj na billboardoch, kde propaguje akúsi značku miestnej vodky. No, čo dodať na záver? Iný kraj, iný mrav...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo