2014-08-14 04:00:00
Bazén na kolesách -
Bazén na kolesách - Carpool DeVille
Zdroj: kickstarter.com

BLÁZNIVÉ: Toto chce byť najrýchlejšia vírivka na svete!

Keby sme od vás chceli, aby ste povedali aký je najrýchlejší vírivý bazén na svete, asi by ste s tým mali problém...

Nebudeme vás trápiť, je to Cadillac DeVille 1969. Už z názvu je zrejmé, že nikde inde ako v Amerike sa nič iné, ako podobné bláznovstvo nemôže stať... Celý príbeh pripomína starý vtip, kde policajt vraví vodičovi: „Už tretí raz vás zastavujem a tretí raz vás upozorňujem, že vám  z auta tečie voda!“ „A ja vám už tretí raz vysvetľujem, že toto je polievacie auto...“ hovorí vodič.

Ale naspäť k netradičnému projektu. Leto a oddych idú k sebe. K tomu sa hodí relax vo vírivke, ale tiež jazda v kabriolete s vetrom vo vlasoch. Nápad spojiť to dohromady tu už bol. Mala ho aj dvojica milovníkov áut z Los Angeles a bývalých spolužiakov strojárstva na kanadskej univerzite McMaster v Ontariu, Duncan Forster a Phil Weicker. Obaja vlastne už tam dostali nápad, ako vylepšiť cestovanie počas letných dní. Rozhodli sa teda postaviť si pojazdný bazén. Preto ešte v roku 1996 prestavali na vírivku opustený Chevrolet Malibu z roku 1982, ktorý sa len tak povaľoval okolo internátov.

Dvojica sa chopila šance a odrezala mu strechu a prerobila ho na ručné ovládanie. Auto sa okamžite stalo hrdinom študentskej komunity a parkovalo na rôznych párty. Vlastne už vtedy vznikol nápad stanoviť oficiálny rýchlostný rekord pre vírivku. Auto sa však vtedy študentom nepodarilo dopraviť do Utahu na pláň Bonewille a tak z rekordu nič nebolo. Druhou generáciou autovírivky na kolesách mal byť klasický predlžený Cadillac, ktorý kúpili cez e-bay. Niekto im ho však počas jednej noci ukradol.

Zdroj: kickstarter.com
Zdroj: kickstarter.com

Ich súčasný projekt je teda už tretia generácia pojazdnej vírivky. Za základ poslúžil starý model Cadillac DeVille z roku 1969, ktorý našli v bazáre ešte počas vysokoškolských štúdií v Kanade. Auto kúpili za 800 dolárov (asi 550 eur). Nezačali sa v ňom však premávať po školskom kampuse, namiesto toho sa pustili do zdĺhavých úprav. Po šiestich rokoch práce premenili Američania luxusný kabriolet na unikátnu vírivku, ktorá dokáže poskytnúť aj vďaka zabudovaným tryskám zaslúžený relax počas šoférovania.

Zdroj: kickstarter.com
Zdroj: kickstarter.com

Auto má namiesto interiéru laminátovú vaňu vyrobenú na mieru. Zmestí sa do nej vyše 2200 litrov vody, ktoré na príjemnej teplote okolo 39 °C udržiava pôvodný 7,7 litrový V8 motor. Cadillac je plne funkčný, no jediné čo mu chýba, je batožinový priestor, ktorý zaplnili čerpadlá a filtračné systémy. Pre enormný nárast hmotnosti namontovali do auta vzduchový podvozok. Zaujímavosťou je aj ovládanie auta. Keďže potrebovali vodotesný priestor, pedále ani radiaca páka neprichádzali do úvahy. Tradičný volant preto doplnili dve páky na ovládanie trojstupňovej automatickej prevodovky, bŕzd a akcelerátora vyvedené na vrchnej strane ľavých dverí, ktoré fungujú podobne ako na motorovom člne. „Všetko sa dá riadiť zo sedadla vodiča, riadiaci systém je vodeodolný,“ vysvetlil Forster.

Zdroj: kickstarter.com
Zdroj: kickstarter.com

Prerobenie interiéru Cadillacu DeVille na funkčnú vírivku bol však iba prvý krok. Ten druhý, ktorý odlíši toto auto od všetkých podobných, bude stanovenie rýchlostného rekordu pre pojazdný bazén. A kde inde sa dá urobiť rýchlostný rekord, ako na soľnej pláni v Bonewille Speedway v Utahu. „Nikto ešte nikdy nešiel rýchlosťou 160 km za hodinu v otvorenej vírivke na samostatný pohon, pričom by sedel po krk ponorený v lahodnej teplej vode. Túto chybu v dejinách napravíme už v auguste,“ dodal odhodlane Weicker.

Samotný pokus o rekord sa pôvodne mal uskutočniť už od 8. augusta. Dvojica dokonca usporiadala zbierku, aby pokryla náklady na prepravu, štartovné a ostatné veci spojené s rekordom. Celé náklady vyrátali na 10 000 dolárov. Vyzerá to tak, že je na svete dostatok recesistov a svet potrebuje aj tento typ zábavy. Dvojici sa vďaka crowdfundingovému serveru Kickstarter podarilo vyzbierať 11 251 dolárov. Splnila si sen a vďaka získaným financiám bola pripravená s nezvyčajným autom, ktoré dostalo názov Carpool DeVille (car – auto, pool – bazén) zúčastnť sa na pretekoch Bonneville Speedway v Utahu a pokúsiť sa vytvoriť nový rýchlostný rekord v novej kategórii pre najrýchlejšiu vírivku na svete. Cieľom konštruktérov je dosiahnuť trojcifernú rýchlosť, to by znamenalo minimálne sto míľ za hodinu (160 km/h). Nemáme priestor, kde by sme to mohli vyskúša, preto sa reálnu rýchlosť dozvieme až v Bonneville“ povedal pre CBS News Phil Weicker.

Pokusu o rekord teda na prvý pohľad nič nebráni. No nakoniec je všetko inak a festival rýchlosti, ktorý mal byť v Bonewille, pre nepriaznivé počasie zrušili. Dlhotrvajúce dažde v oblasti premenili soľnú pláň na jazero. Zatiaľ akciu preložili na november, ak sa počasie neumúdri, budú ju musieť pre tento rok zrušiť definitívne.

Jozef Vydra
ZDROJ: kickstarter.com

Komentáre k článku


Stream naživo