2014-08-06 12:48:00
Zbierka zubára Jamesa Hulla
Zbierka zubára Jamesa Hulla
Zdroj: Jaguar

Britský zubár predal svoju obrovskú zbierku veteránov Jaguaru. Mal ich 543!

Ten musel v živote urobiť veľa zlatých zubov. Jeho zbierka bola na predaj za 126 miliónov eur. Kúpil ju Jaguar.

Vedeli sme, že v Británii lekári zarábajú veľmi slušne, ale až toľko? Ani britský zubár by sa na pozbieranie najväčšej súkromnej zbierky veteránov asi nezmohol. James Hull má však zhruba 50 zubných ambulancií po celej Británii, a tak to preňho nebol veľký problém. Svoju celoživotnú zbierku sa rozhodol predať, aby pre milované veterány našiel vlastníka schopného postarať sa o ne.

Jeho unikátna zbierka bola na predaj už pomerne dlho, no stále nevedel nájsť kupca, ktorý by 543 britských klasických áut mohol kúpiť. Až sa našiel Jaguar Land Rover. Ten prostredníctvom svojej vetvy Special operations (špeciálne operácie) zakúpil pre oddelenie Jaguar Heritage (dedičstvo Jaguáru) kompletnú Hullovú zbierku.

Jaguár však nevysolil plnú čiastku 100 miliónov libier (126,5 miliónov eur), ktoré žiadal Hull. Hullovou podmienkou totiž nebolo na zbierke čo najviac zarobiť, ale odovzdať ju do rúk schopných zachovať ju kompletnú a v súčasnom stave.

V zbierke sa nachádza okolo 130 Jaguárov, vrátane 8 kusov modelu E-type, niekoľkých C-type a D-type, vzácneho XKSS, 7 kusov XK120, vrátane predvojnových modelov SS a niekoľko kusov z úplného počiatku existencie Jaguaru. V zbierke sa nachádza aj Austin sira Winstona Churchilla, Bentley sira Eltona Johna a dokonca model MK X, ktorý vlastnil zakladateľ spoločnosti sir William Lyons.

Jaguar nechce automobily zavrieť do komory a nechať ich tak. Vystaví ich očiam verejnosti a bude ich aj pravidelne používať na rôznych akciách. Lepšieho majiteľa si pán James Hull ani nemohol priať.

Autá budú ustajnené v novom objekte na Browns Lane v meste Coventry, kde sa kedysi Jaguáre vyrábali.  

Ján Hargaš
ZDROJ: Jaguar

Komentáre k článku


Stream naživo