2014-07-30 15:02:00
Nissan Leaf
Nissan Leaf
Zdroj: Ján Hargaš, Jozef Vydra

Nissan predáva náhradné batérie pre Leaf za 4000 eur. Stráca peniaze na každej

Nissan pred mesiacom spustil predaj náhradných batérií pre elektromobily Leaf. Zaujímavá cena však pre Nissan znamená jedno: stratu.

Nissan v USA predáva Leafy významne dlhšie ako u nás a mnohé z predaných automobilov jazdiacich výhradne na elektrinu sa dostávajú na koniec životnosti svojich batérií. Dávnejšie predstavila automobilka akýsi lízing na nové batérie – za nové by zákazníci zaplatili 100 dolárov mesačne, čo výrazne zvýšilo prevádzkové náklady automobilu. Práve preto sa tento program nestretol so záujmom zákazníkov, a tak musela automobilka vyjsť s kožou na trh a odhaliť dlho utajovanú skutočnosť. Cenu náhradných batérií...

Hodnota batérii sa odhadovala na minimálne polovicu ceny samotného auta, niektorí hádali i viac. Prvé odhady sa časom zdali byť prehnané, no cenu, s ktorou vyrukoval Nissan v USA nikto nečakal: nové batérie si americkí zákazníci môžu kúpiť za 5 500 dolárov plus cena výmeny (225 dolárov). Podmienkou je, aby zákazník vrátil Nissanu pôvodné vyčerpané batérie, ktoré majú pre automobilku cenu 1000 dolárov (cca 742 eur). Netreba veľmi počítať, aby sme vyrátali cenu nových batérii. 5500 + 1000 = 6500. To je výrazne menej než ako sa odhadovalo a pre majiteľov automobilov Nissan Leaf je to dobrá správa.

Teraz sa však ukázalo, že cena nezodpovedá ani minimálnym nákladom automobilky na výrobu batérií. Jeff Kuhlman, viceprezident Nissanu pre globálnu komunikáciu povedal: „Nissan nemá z výmenného programu žiaden zisk. V skutočnosti dotujeme každú výmenu batérií... Doteraz sme však predali iba jednu batériu v rámci tohto programu.“

To pre zákazníkov, ale aj pre verejnosť znamená dve veci: prvou je, že Nissan je odhodlaný projekt elektrického automobilu pokojne aj dotovať, aby sa rozšíril a ďalej pokračoval. Druhou vecou je, že aj napriek obmedzenej životnosti batérií sa v rámci programu vymenili batérie iba na jednom vozidle.

Nissan na nové batérie štandardne ponúka záruku 8 rokov a 160 000 km (v USA). Rovnako sú na tom aj batérie určené na výmenu, záruka je rovnaká a životnosť automobilu sa tak výrazne predĺži. Nové batérie sú tie isté ako v Leafe v modelovom roku 2015. Tie sú založené na rovnakom princípe ako vo všetkých Leafoch. Líšia sa v chemickom zložení.

Táto správa je zaujímavá aj pre slovenského záujemcu o elektromobily. Ako sme už mali možnosť vyskúšať, Leaf je jeden z najzmysluplnejších elektromobilov na trhu s výborným pomerom cena/hodnota, a síce nenahradí rodinné auto úplne vo všetkom, slúžiť dokáže lacno a spoľahlivo. Obavy plynúce z obmedzenej životnosti batérií, ktoré záujemcovia o automobil mohli mať, sa vytrácajú. Dnes je jasné koľko bude stáť prevádzka aj po uplynutí životnosti pôvodných batérií. Keď príde čas na spustenie obdobného programu aj v Európe, cena pravdepodobne nebude veľmi odlišná. Najmä ak si uvedomíme, že výrobná cena batérií postupom času klesá.

Ján Hargaš
ZDROJ: Nissan

Komentáre k článku


Stream naživo