2014-06-04 07:00:00
Dacia Duster by mohla
Dacia Duster by mohla mať viac rôznych variantov

Dacia Duster a pár karosárskych spôsobov – ktorý nakoniec pôjde do výroby?

Duster určite príjemne prekvapí nejedného vodiča. Hoci na to možno nevyzerá, prejde aj v takom teréne, kde to iné autá nedokážu.

O možných premenách a ďalších možných podobách Dustera ste sa mohli dozvedieť na našich stránkach už niekoľkokrát.

Najprv to bol vojenský pancierovaný model s guľometom na streche, ktorý sa predstavil v Bukurešti 1. decembra 2013 počas rumunského štátneho sviatku aj s niektorými ďalšími modifikáciami pre políciu, žandárov, hasičov...

Potom na rad prišiel Pick-up, ktorý podľa informácií priamo z automobilky mal reálnu šancu dostať sa do výroby. No či ju má naďalej, to v tejto chvíli stále nie je jasné. Takže nemôžeme potvrdiť ani vyvrátiť, či sa tento celkom určite užitočný variant dostane na linky.

Naposledy to bol Duster Dustruck ako šesťkolesové vozidlo do terénu s pohonom všetkých kolies. Predstavili sme ho iba nedávno. V jeho prípade však zrejme zostane iba pri prototype, čo je však škoda, lebo záujemcov by si určite našiel. No a čo by ste povedali ešte na iné verzie a modifikácie? Poznáte napríklad Duster pre cestárov, alebo ako sanitku, či Duster ako predĺženú limuzínu?

Sanitná verzia pre potreby rýchlej zdravotnej pomoci tiež vznikla v rámci technologického centra Renault Technologie Roumanie (RTR). A treba povedať, že nie je to iba nejaká dizajnová štúdia, ale reálne vyzerajúci auto. Ktovie ako je na tom technická dokumentácia, či technologická príprava výroby, no ak by sa vyrábal spomínaný pick-up, na jeho základe by už nemal byť problém urobiť nadstavbu, ktorá by z pôvodného modelu SUV vytvorila celkom priestrannú sanitku. Navyše ak by bola (aj) vo verzii 4x4, dostala by sa do miest, kde iné, síce väčšie a možno rýchlejšie sanitné vozidlá nemajú nárok.

Keď už spomíname RTR. V priestoroch tohto technologického inkubátora, ale tiež počas prvodecembrovej prehliadky pod bukureštským víťazným oblúkom sa predstavilo niekoľko áut, ktoré majú svoj základ a pôvod v modeli Duster. Samotné centrum sa prezentovalo vozidlom, na ktorom skúša rôzne modifikácie a riešenie – možno aj pre zlepšenie vlastností samotného Dustera. No také vozidlo pre cestárov s prednou radlicou a zariadením na opravu výtlkov na zadnej časti tiež nie je nápad na zahodenie.

Dáte si rumunské šampanské?

Súčasnosť velí zaplniť každučkú medzeru na trhu. Preto Audi aj BMW zamierili aj do hlavného prúdu a preto sa Dacii zachcelo luxusu. Zatiaľ iba ako nácvik, ale... čo ak?

Ako prípravy na promócie si skupina rumunských študentov zadovážila niekoľko vagónov komponentov a dielcov, z ktorých vytvorila z ľudového SUV luxusnú limuzínu. Vážne, 23 študentov z univerzít v Bukurešti, Craiove, Iasi a Pitesti spojilo svoje sily a dali dohromady nielen svoje hlavy, ale aj množstvo kovových, plastových a kožených dielcov a z obyčajnej Dacie Duster vytvorili verziu nazvanú Birou Mobil. Teda mobilná kancelária.

Počas celého projektu sa kládol dôraz na tvorivosť a schopnosti študentov. Keď vymysleli nové technológie, museli ich začleniť do reálneho auta, ktoré však muselo byť plne funkčné, hlavne ak ide o mobilitu. Je celkom logické, že sa muselo meniť zavesenie kolies a odpruženie vozidla. Pod kapotou však zostal 1,6 litrový motor bez väčších zmien. Takže hoci by ste sa snažili akokoľvek, toto o 1,5 metra predĺžené „limo“ nedonútite k žiadnym pretekárskym výsledkom.

No ak by ste mali to šťastie posadiť sa do zadného VIP priestoru, nebude vás pomalšia jazda vôbec trápiť. Skôr oceníte dokonalé odhlučnenie, vďaka ktorému si môžete vychutnať všetky prvky výbavy, ktoré do modernej kancelárie patria - Wi-Fi a Bluetooth pripojenia, 3G router, tablety, LCD obrazovky, audio a video systémy, viaczónovú klimatizáciu či malú chladničku na vychladenie šampanského. Asi pre prípad, keby sa vám podarilo na palube tohto študentského konceptu uzavrieť nejaký výnosný obchod...

Škoda že ide iba o technologické cvičenie, ako súčasť diplomovej práce študentov a nie realitu, ktorá by mohla v blízkej budúcnosti brázdiť cesty. No pozoruhodné je, že 15 z 23 študentov po odovzdaní projektu a úspešných promóciách získalo prácu v spoločnosti Renault Technologie Roumanie. Máme sa teda zrejme na čo tešiť a o budúcnosť značky Dacia sa postarajú ľudia s víziou, kam až môže zájsť. Samozrejme, ak to francúzska matka dovolí.

Aby ste však nemali pocit, že je to iba výstavný exponát, tu je video z diaľnice, ktoré dokazuje, že je to naozaj auto ako má byť...

Jozef Vydra
ZDROJ: Renault Technologie Roumanie

Komentáre k článku


Stream naživo