2014-04-04 03:40:00
Nordschleife za starých čias
Nordschleife za starých čias
Zdroj: imgur.com

FOTO: Pozrite sa ako vyzeralo „Zelené peklo“ v Nurburgringu pred 50-timi rokmi

Pozrite sa na fotografie desivého okruhu v časoch, keď sa na ňom jazdili preteky F1.

Ostré zákruty, žiadne ochranné bariéry, iba hŕba stromov naokolo a bežná cesta meniaca sa na okruh. Taký bol okruh pod hradom Nürburg v rokoch šesťdesiatych.

K tomu si treba prirátať omnoho nebezpečnejšie autá, slabšie brzdy, mäkšie plechy ale i nižšiu rýchlosť. Nürburgring ešte dnes desí pretekárov, ktorí na ňom jazdili, či majú jazdiť. Aj napriek tomu, že je omnoho bezpečnejší než v minulosti ani z ďaleka nedosahuje úroveň bezpečnosti moderných okruhov.

Od roku 1927 kedy bola trať dokončená sa na ňom zabilo, či veľmi vážne zranilo množstvo pretekárov. Neexistujú presné štatistiky, no na základe tých policajných sa odhaduje, že ešte dnes na Nordschleife zahynú traja až dvanásti ľudia ročne. Celkový počet sa odhaduje na viac než 200 mŕtvych, no reálne sa to podložiť nedá. O život na okruhu takmer prišiel aj viacnásobný majster sveta F1 Niki Lauda, keď počas pretekov F1-tky stratil kontrolu nad vozidlom, havaroval a takmer uhorel.

Okruh sa mnohokrát menil, menili sa zákruty, profil a pridávali sa bezpečnostné prvky. Voľakedy počas voľných dní a večerov slúžil aj ako bežná cesta, aj keď na tento účel nikdy nebol stavaný. Aj keď sa na ňom už dlhšiu dobu neusporiadajú žiadne významné preteky (konkrétne ide o Nordschleife) je stále veľkou výzvou pre pretekárov a automobilky. Čas na severnej slučke je aj dnes považovaný za znak rýchlosti a kvality vozidla. Auto, ktoré sa dostane pod 8 minút je považované za mimoriadne, no o to mimoriadnejšie je auto, ktoré sa dostane pod magickú hranicu 7 minút.

Nasledujúce fotografie nás však vrátia do dôb, keď sa na severnej slučke pretekalo viac.

Fotografie urobil Jack Moody počas jazdy na Mercedese na jeseň v roku 1967. Vychutnať si ich môžete v galérii.

Ján Hargaš
ZDROJ: imgur.com

Komentáre k článku


Stream naživo