2014-03-28 10:35:40
Lada Vesta
Lada Vesta, ani jedna z nich na obrázku! Musíte sa pozrieť do galérie.

Lada bude mať novú Vestu, nie na sebe, ale na výrobnej linke...

Značka Lada výrobcu AvtoVAZ chce mať pekné autá. Nástupca Priory dostane nové meno, obliny a kvalitné plasty.

O Veste sa už hovorilo, doteraz len ako o Priore II. No zmena bude nakoniec väčšia. Najprv oficiálny, na prvý pohľad nič nehovoriaci obrázok odhalil viac, ako by ste si mysleli. No a pred pár dňami sa ukázal aj prvý počítačový obrázok Lady 2180 Vesta. Kde čerpá inšpiráciu, je zrejmé.

Potvrdzuje slová nového šéfdizajnéra ruskej automobilky. Steve Mattin chce dodať Ladám vlastnú, charakteristickú tvár. Predstavil ju už koncom roka 2012 na moskovskom autosalóne pri koncepte crossoveru X-ray. Mattin zanechal za sebou hlbokú stopu v Mercedese, kde sa v  rokoch 2003 až 2005 podieľal na tvaroch Mercedesov S, SL, SLK, ML, GL ale tiež ikonického SLR McLaren. Neskôr pre Volvo nakreslil rodinu S60/V60/XC60. Jeho inšpiráciou a výzvou je príbeh Petra Schreyera, ktorý sa rozhodol pre „prestup“ k značke Kia a dal jej svojimi návrhmi celkom novú identitu.

Práve prototyp X-ray sa stal inšpiráciou aj pri návrhu nového kompaktného sedanu Vesta, ktorý nahradí dosluhujúcu Prioru. Ako vidno aj na obrázku s rozsvietenými svetlami, výrazné a nápadné sú hlavne strieborné krivky v prednej časti, ktorých tvar vytvára písmeno X. Nové modely Lada budú mať ďalšie poznávacie znaky - výrazné prelisy nad blatníkmi. Prvotné skice zväčša bývajú krajšie, ako skutočnosť, no v tomto prípade by to podľa vzoru X-ray nemuselo vyzerať zle.

Zdroj: zr.ru
Zdroj: zr.ru

Nástupca Priory sa má oficiálne predstaviť na záver roka 2015. O niekoľko mesiacov neskôr, čo už bude v roku 2016, má prísť aj hatchback. Či bude neskôr aj pôvodne avizované kombi, nie je isté, lebo by konkurovalo existujúcej Lade Largus. No ktovie, možno tá dovtedy tiež skončí a zatiaľ správy o jej zotrvaní vo výrobe nebudú pravdivé.

Nielen auto zvonka má mať nové a moderné tvary. Aj výbava má byť (konečne) úplne súčasná. Preto nebudú chýbať airbagy, stabilizačný ale tiež multimediálny systém a navigácia s dotykovým displejom minimálne tak, ako to už má nedávno modernizovaná Priora. Od Vesty sa však očakávajú hlavne lepšie jazdné vlastnosti, väčší komfort a kvalitnejšie odhlučnenie. Čo je zatiaľ stále predmetom tajomstva (a asi aj diskusií), to je platforma, na ktorej nové auto bude stáť. Napríklad Renault pred časom oznámil, že nové Lady (vrátane dvoch crossoverov) vzniknú na osvedčenom podvozku B0, na ktorom predtým boli postavené Dacie. Ruské médiá však v súvislosti s Vestou hovoria o originálnom podvozku Lada B, ktorý navrhli priamo v Togliatti.

Zdroj: AvtoVAZ
Zdroj: AvtoVAZ

Čo bude schované pod kapotou? Zrejme dva zážihové štvorvalce. Základný motor 1,6 dodá Renault, má byť k dispozícii aj s automatickou prevodovkou s meničom. Na vrchole ponuky má byť motor s objemom 1 ,8 litra z vlastného vývoja. Pri ňom predbežne vieme, že má mať 92 kW (125 k). Stránka www.mosnews.com uviedla, že by cena novinky mohla byť 350 000 – 400 000 rubľov. To je v prepočte približne 7180 až 8200 eur.

Jozef Vydra
ZDROJ: zr.ru

Komentáre k článku


Stream naživo