2014-02-27 13:36:22
Zázračný prostriedok na úsporu
Zázračný prostriedok na úsporu paliva. Funguje? Asi ani nie.

Internetom sa šíri podvod: sľubuje zázračnú úsporu paliva. Neverte tomu!

Neverte všetkému, čo sa objaví na internete! A hlavne nie jednoduchým a zaručeným spôsobom ako ušetriť.

„Výrobok“ s názvom FuelSharkSaver sľubuje viac než polovičnú úsporu paliva a to len na základe akéhosi „vyrovnávania“ napätia v elektrickom systéme.

 Okrem toho, že samotné stránky opisujúce zázračné účinky tohto zázračného produktu vyzerajú tak lacno a „skutočne“ až sú skúsenejšiemu oku na prvý pohľad nedôveryhodné, informácie o ktoré sa dané stránky podopierajú sú len výmysly a prekrútené fakty.

V texte opisujúcom „vlastnú“ skúsenosť so zázračným systémom sme našli zmienku o systéme iELOOP od Mazdy. V texte je princíp fungovania systému iELOOP prekrútený v prospech zázračného FuelSharkSaver-u.

Pre vysvetlenie: iELOOP je systém na rekuperáciu brzdnej energie, ktorý v súčasnosti využíva väčšina automobiliek (nie pri všetkých autách a pod vlastným názvom). Rekuperácia brzdnej energie znamená, že auto pri brzdení, či pustení plynového pedálu využíva rotáciu kolies na získanie energie cez alternátor, ktorý z pohybovej energie vyrobí elektrickú a následne ju uloží do špeciálneho úložiska (batérie). Niečo podobné sa deje pri používaní dynama na bicykli - zjednodušene. Následne môže takto uloženú energiu využívať elektrický systém auta a zefektívňuje jazdu. Rekuperácia energie je len jedným z prostriedkov na zníženie spotreby paliva (napr. štart-stop systém) ktoré ani spoločne nedosahujú takú úsporu akú sľubuje tento „vyspelý technologický prostriedok.“  

A ako má FuelSharkSaver fungovať? Údajne ho stačí zapojiť do 12 V zástrčky v aute a on len svojou vlastnou prítomnosťou „stabilizuje“ napätie v elektrickom systéme auta a iba tým zníži spotrebu o cca 50 až 70 %. K tomu sme našli ešte ďalšie dovysvetlenie. FuelSharkSaver má prostredníctvom tejto stabilizácie vplývať na sviečky v aute, ktoré sa majú spúšťať rýchlejšie a tým zlepšovať spaľovanie a teda aj spotrebu a výkon.

Úprimne? Bodaj by to bolo také jednoduché!

Niečo ako "stabilizácia" napätia nemá a nemôže mať vplyv na úsporu paliva. Áno, ak odmedzíme výkyvy v napätí môžme znížiť opotrebenie jednotlivých elektronických súčiastok, avšak niečo také sa nepodarí po vsunutí do zástrčky v aute... Takže áno, ak by tento prístroj fungoval, teoreticky by mohol znížiť opotrebenie elektrických súčastí (batéria) nemal by však vplyv na spotrebu paliva. Vzhľadom na spôsob akým sa FuelSharkSaver zapája, však niečo také nie je možné, a to s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou.

Rýchlejšie sviečky sú už samé o sebe dosť veľká blbosť, ak nehovoríme o tom, že systémy v autách sú vždy naladené práve tak, aby bolo spaľovanie čo najefektívnejšie.

Na stránke sa nachádzajú aj názory "šťastných" užívateľov tohto zázraku modernej techniky. Zaujali nás najmä recenzie od užívateľov s fotografiami ich áut. Napríklad taká Kia Rio s naftovým motorom 1,5 CRDI dokázala znížiť spotrebu iba na 12 l/100 km. Očividne tak FuelSharkSaver dokáže ešte niečo navyše! Okrem stabilizácie napätia vie ešte zapchať diery v nádrži lebo po úspore dosiahnuť s malým naftovým Riom spotrebu 12 l/100 km je teda riadny „úspech!“

Zaujímavé tiež je, že podobné obrázkové recenzie sa v slovenskej mutácii nachádzajú so slovenskými menami a v otrasnej slovenčine, zatiaľ čo napr. v bulharskej mutácii sa nachádzajú tie isté fotografie iba s bulharskými menami.

Nebudem sa ešte viac rozpisovať, myslím, že si aj ten najväčší technický antitalent po predchádzajúcich riadkoch musel všimnúť, že „niečo nesedí.“

Tvorcovia stránok využívajú technickú neznalosť naivných zákazníkov a za 38 EUR (samozrejme už v akcii...) im predávajú túto... vec. Či sa dané produkty dostali k reálnym šťastným a časom nie tak šťastným užívateľom nevedno, no predpokladáme, že to možné je, keďže sa za dodávku platí pri prebratí balíčka (dobierka). Stránku sme sledovali tri dni a zakaždým bol posledný možný termín kúpy FuelSharkSaver-u bol deň, v ktorom sme stránku navštívili. Takže rýchlo, rýchlo, kupujte kým nie je neskoro!

K dôveryhodnosti stránky majú prispieť aj komentáre pod článkami. Super je, že komentáre sú každý deň úplne aktuálne, že sú všetky pozitívne a že ak chcete napísať svoj komentár, na stránke sa neobjaví (asi preto, lebo ich vlastníci stránok musia najprv schváliť... alebo ani to nie? ;) )

Skrátka, ak nemáte kam dávať peniaze a myslíte si, že spotreba v autách je taká aká je preto, lebo nás ovládajú naftárske spoločnosti, slobodomurári a svedkovia Jehovovi, pokojne si výrobok kúpte a dajte nám vedieť čo dokázal. Obávam sa však, že budete viac než sklamaní. Možno priam nasr...

Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo