2014-02-19 11:49:34
Zákrok policajtov na
Zákrok policajtov na

Drsné video: Takto vyzerá zásah polície proti tým, ktorí nesúhlasia s vládou!

Vitajte na Ukrajine! Napätie v Ukrajine stúpa a občianska vojna je na spadnutie. Sme príliš blízko, aby sme to ignorovali.

Počet obetí stúpa každý deň. Za pár dní zomrelo pri pouličných bojoch 25 ľudí. Stovky zranených opozičných aktivistov a desiatky zranených policajtov. Strety opozície s vládnymi silami sú čoraz ostrejšie. Centrum Kyjeva vyzerá ako vojnová zóna. Do protestov a bojov sa zapája čoraz viac ľudí. Situácia sa zdá byť nezvládnuteľná.

Prenesme sa však niekoľko týždňov do minulosti. Do dní, keď napätie nebolo až také veľké  (aj keď stále bolo), a strety protestujúcich s políciou neboli až tak vyhrotené.

Práve vtedy sa odohral incident, ktorý je zachytený na videu. V noci 19. januára, teda presne pred mesiacom, šiel jeden z členov opozičnej organizácie AutoMaidan na protest do Kyjeva, keď ho zastavila polícia, zničila jeho auto a surovo ho zbila. Jaroslav Gončar skončil po ataku v nemocnici.

Ukrajinská polícia vydala stanovisko, že do incidentu, ktorého bol Gončar obeťou, nebol zapletený žiaden policajt. Všetko by policajtom a vláde prešlo, keby nemal zo sebou Gončar palubnú kameru, ktorá celý incident zachytila.

Policajti si kameru, resp. kamery (Gončar mal jednu namierenú aj dozadu) nevšimli. Kamera nielenže zachytila samotný incident, ale aj tváre minimálne troch policajtov.

Či sa s vecou bude niečo diať nevieme. Je to totiž len malá kvapka v obrovskom krvavom mori, ktoré sa rozlieva po Ukrajine, no dokresľuje ako to na Ukrajine vyzerá naozaj. Aj keď sa v súčasnosti šíria názory, že je opozícia na Ukrajine tajne (aj menej tajne) podporovaná Západom, takéto zákroky proti bezvýznamným opozičným aktivistom sú obyčajné svinstvo, za ktoré by mali pykať nielen tí, ktorí Gončara zbili, ale predovšetkým tí, ktorí útok naňho vymysleli a prikázali.

Organizácia AutoMaidan je vetvou opozičného hnutia EuroMaidan združujúca vodičov áut, ktorí sa na protest proti Janukovyčovej vláde rozhodli bojovať prostredníctvom svojich áut. Snažia sa autami chrániť protestujúcich, zatarasujú cesty pred ozbrojenými vládnymi zložkami a poskytujú pomoc protestujúcim.

Mimochodom, identita jedného z policajtov je už odhalená. Je to ten, ktorý si s takým zadosťučinením kopne do auta Jaroslava Gončara. Server roadcontrol.org.ua tvrdí, že je to Roman Tymkiv, člen jednotky Berkut, ktorý robí okrem iného šoféra šéfovi Berkutu v Ľvove. Údajne je jedným z členov ukrajinských kukláčov, ktorí dostali povolenie „vyblázniť“ sa v Kyjeve, pričom na svoje činy dostali imunitu (resp. boli im odpustené všetky prehrešky). Podľa informácii servera je Roman Tymkiv klasická gorila – agresívny a neadekvátne reagujúci bitkár v službách „zákona“.

Členovia AutoMaidan tvrdia, že nebude dlho trvať, kým Tymkiv skončí prinajmenšom tak ako Gončarov Citroen...

Ako dopadlo Gončarovo auto po incidente si môžete pozrieť v galérii, spolu s fotografiami „sympatického“ policajta. Tu je video:

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com, roadcontrol.org.ua

Komentáre k článku


Stream naživo