2014-02-22 03:00:00
Briti proti Američanke
Briti proti Američanke

Briti proti Američanke – Vantage S a F-Type proti Corvette. Čo je lepšie?

Pýcha britského automobilizmu Aston Martin a Jaguar stoja proti živelnej kráske menom Corvette. Súboj starý ako Amerika sama.

Rivalita medzi Britániou a USA nie je taká silná ako kedysi, avšak len preto, lebo je príliš málo oblastí v ktorých by si tieto dve krajiny dnes mohli konkurovať. Závan koloniálnych čias je už len hnilobný pach a rozdiely medzi dvoma krajinami sú ohromné.

Američania milujú americký futbal, Briti zasa rugby. Američania ešte stále nepochopili futbal a Briti ho vlastne stvorili (viac menej). Američania majú Havaj, Aljašku a základňu na Kube, Briti Škótsko, (možno nie nadlho) Severné Írsko. Američania majú hamburgery a Briti fish and chips. Amíci majú Obamu, Briti zasa kráľovnú. No a Američanov je 300 miliónov, Britov necelých 60 miliónov. Skrátka, na prvý pohľad majú spoločný iba jazyk. A gramatická olympiáda nie je súťaž, ktorá by zaujala svet...

Jedno však predsa majú spoločné. Je to chuť vyrábať čoraz väčšie, lepšie a hlavne výkonnejšie autá. Dá sa povedať, že súboj medzi krajinami stojí na „bedrách“ automobilového priemyslu, presnejšie čerešničiek automobilového priemyslu menom športové a superšportové autá.

Azda preto vzniklo nasledujúce video. Iste vám niečo hovorí Goodwood. Nejde ani tak o dobré drevo ako by sa z prekladu mohlo zdať. Ide skôr o každoročnú automobilovú udalosť, ktorá do Goodwoodu privedie nielen hŕby návštevníkov, ale predovšetkým prierez toho najlepšieho čo sa na štyroch kolesách (plus mínus nejaké kolesá) objavilo, či ešte objaví.

Nečudo, že sa usporiadateľom podujatia podarilo získať na test Aston Martin V12 Vantage S, Jaguar F-type a novú Corvette. Keďže chceli objektívne zistiť, ktoré z áut je lepšie, posadili za volant niekoho, kto nemá blízko ani k Británii, ani k USA – rodenného Škóta... Skúseného pretekára a džentlmena Anthonyho Reida. Dostal za úlohu odjazdiť na každom aute niekoľko jázd do „anglického“ (teda skoro žiadneho) kopca, tak rýchlo, aby sa cítil bezpečne a pohodlne. Predtým než do áut nastúpil mu vypli všetkých elektronických pomocníkov, najmä kontrolu trakcie.

A ako takéto viac zábavné než vedecké porovnanie dopadlo, nájdete vo videu. Skôr ako na výsledok by som sa na vašom mieste sústredil na samotné video, krásu a zvuk áut, ktoré dostal Anthony do rúk. Ak by sme totiž chceli výsledky porovnávania brať vážne, prišli by sme na niekoľko detailov, ktoré v konečnom rátaní ovplyvnili výsledok. Ale nechajme to! Prajem príjemný zážitok.

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo