2014-02-04 10:55:29
Bude naozaj takto vyzerať
Bude naozaj takto vyzerať Škoda Fabia?
Zdroj: AutoBild

Škoda Auto chystá pre Ženevu prekvapenie – bude to už nová Fabia?

Pred časom sa hovorilo, že tretia generácia Fabie bude až na jeseň tohto roka.

Britský Autocar včera priniesol správu, že sa koncept Fabie predstaví už na autosalóne v Ženeve, dokonca s nepotvrdeným prekvapením: Fabia má predsa len dostať platformu MQB!

Pátrali sme preto ďalej. Ako je to naozaj, vzhľadom na tradičné mlčanie mladoboleslavskej automobilky oficiálne nikto nevie. K novej platforme citoval ešte v septembri 2013 ďalší britský magazín Autoexpress šéfa mladoboleslavského vývoja Dr. Franka Welscha, ktorý hovoril aj o budúcnosti modelového radu Škoda Fabia. Vyjadril sa k pripravovanej tretej generácii, ktorá sa má objaviť už v priebehu tohto roka.

Zatiaľ čo sa pôvodne špekulovalo o použití najmodernejšej koncernovej platformy MQB, Welsch vtedy tieto nádeje vtedy rázne rozptýlil. Podľa neho sa doteraz vo VW Group sústredili na implementáciu MQB do áut veľkosti Golfa. Teraz sa zamerajú na väčšie modely. Až potom prídu na rad autá veľkosti Pola. Podľa Welscha si však Fabia 3. generácie ešte bude musieť vystačiť s konvenčnou podvozkovou platformou.

Bude iné prekvapenie?

Škoda je známa tým, že okrem očakávaných predstavení sa snaží prísť aj s niečím celkom novým. Jednou z uniknutých je informácia o predstavení budúcej Octavie CC, teda štvordverového modelu kupé. To však nemá byť iba jediné prekvapenie v Ženeve. Keďže sa o Fabii vie, že má prísť na jeseň s (predpokladanou) premiérou v Paríži, prečo by ju automobilka mala predstaviť skôr?  Nemenovaný zdroj v automobilke to označil za čistú špekuláciu, no naznačil, že Škoda by mala predstaviť ďalšiu, ale celkom inú, doteraz neavizovanú štúdiu. Tieto informácie sa teda zrejme dostali z automobilky von rôznymi kanálmi a v Británii si ich dali dohromady.

Zdroj: skoda-fabia.com
Zdroj: AutoBild

Pravdepodobne posun k lepšiemu

Pravdou však môže byť zatiaľ oficiálne nezverejnená informácia, že Fabia predsa len môže mať platformu MQB. Presnejšie v skrátenej, upravenej verzii MQB-A. Kým súčasná generácia má vyššiu stavbu karosérie, tá nová má byť viac prikrčená, ale oveľa emotívnejšia a väčšia. Nová Fabia by totiž mala oproti tej súčasnej narásť do dĺžky a hlavne do šírky, pričom zväčšený rázvor má priniesť viac priestoru na zadných sedadlách. Očakáva sa tiež zväčšenie batožinového priestoru a redukčná diéta v podobe zníženia hmotnosti.

V súvislosti s novou platformou sa očakáva poriadna rošáda aj v motorovom priestore. Na svedomí to má práve platforma, ktorá je kompatibilná iba s niektorými motormi. Očakávať sa tak bude dať montáž nového litrového trojvalca, ktorý dostalo aj modernizované Polo. Na opačnom konci sa zdá, že maximom bude 1,6 litrový motor. O výkonoch možno zatiaľ iba špekulovať, no na rozdiel od Pola by mohla Fabia dostať lepšie jazdné vlastnosti. To súčasné totiž po technologickom facelifte zostane ešte nejaký čas vo výrobe na báze podvozka PQ 25. Na technické detaily nového základu Fabie je však zrejme dosť času.

Fabia na jeseň – a čo teda na jar?

Podľa Winfrieda Vahlanda, šéfa automobilky, nová Fabia príde na jeseň, bude krajšia, nižšia a má ponúknuť oveľa viac emócií. Novinka sa má zamerať na mladých a prevezme niektoré detaily zo špeciálu na rely S2000. To by znamenalo, že sa máme na čo tešiť. Oficiálne obrázky zatiaľ Škoda Auto neuvoľnila, ale tie, ktoré sa dostali na svetlo sveta naznačujú, že na tom všetkom bude veľa pravdy.

Zdroj: futurecarsmodel.com

A čo sa teda objaví pod plachtou na škodováckom stánku v Ženeve namiesto Fabie? Na to si budeme zrejme musieť počkať až do začiatku marca. Možno Snowman, možno Polar, možno Sherpa - ale ktovie, či to nakoniec bude niektoré z pripravovaných väčších SUV...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo