2014-02-02 13:20:24
Rumun má problém
Rumun má problém

VIDEO: šmýka sa? Určite nerobte to, čo tento vodič!

V Rumunsku bolo v ostatných dňoch naozaj čudesné počasie. Tak ako u nás. Dostať sa zo zamrznutého parkoviska nebolo ľahké...

Presvedčiť sa o tom mohol vodič z rumunského mesta Pitesti, kde tak ako vo veľkej časti Európy napadol sneh, čiastočne sa roztopil, zamrzol a prípadne sa do toho tak ako u nás zamiešal aj mrznúci dážď. Zatiaľ čo na hlavných ťahoch to vplyvom jazdenia a údržby nebol problém, na parkoviskách a menej používaných komunikáciách vznikla riadna poľadovica.

Mnohí vodiči si aj napriek nášmu neprestajnému omieľaniu rád, tipov a trikov ako jazdiť pri zhoršených podmienkach na cestách nedajú poradiť a robia stále to isté. Pri rozbiehaní na ľade, či na snehu šliapu na plyn ako v lete mysliac si, že im zimné pneumatiky zabezpečia dostatočný grip.

Lenže chyba lávky. Čím väčšia „sila“ sa na kolesá prenáša, tým ľahšie sa trakcia stráca. Každý kto dnes ráno na západnom Slovensku (a nielen tam) použil auto vie, že okrem rozcvičky pri odstraňovaní ľadu z okien bolo treba opustiť parkovisko naozaj pomaly, rozvážne a opatrne. Inak to mohlo skončiť ťukom do okolitých áut, značiek, smetiakov a podobne, ako i zúfalým prešmykovaním kolies na mieste.

Vodič sedanu v Pitesti to samozrejme nevedel (nechodí na Podkapotou.sk ;) ) a vychádzal z parkoviska tak ako by to urobil aj v lete. Aj preto sa mu podarilo „zapadnuť“ na ceste z mierneho kopca. Keďže sa mu kolesá šmýkali a nemohol sa pohnúť z miesta, rozhodol sa auto roztlačiť. Namiesto toho, aby auto roztláčal od dverí a mal tak šancu zasiahnuť v prípade potreby, prešiel až ku kufru. Auto sa mu poľahky podarilo roztlačiť a...

Skrátka, roztláčať auto dolu kopcom sa na ľade neoplatí...  

Ján Hargaš
ZDROJ: carscoops.com

Komentáre k článku


Stream naživo