2014-01-08 05:15:00
Lietadlo na pretekoch dragsterov
Lietadlo na pretekoch dragsterov

VIDEO: Keď vám cestu skríži lietadlo...

Nie je bežné, aby lietadlá pristávali na cestách pre autá, no stane sa. Toto však pristátie nebolo...

Predstavte si,  že sedíte v aute, z ničoho nič sa na oblohe objaví lietadlo a havaruje iba niekoľko sto metrov pred vami. O pár sekúnd neskôr by ste na mieste kde teraz horia trosky mali byť vy. Aký to musí byť pocit? Úľava, zdesenie, niečo medzi tým?

Tragická havária sa udiala počas pretekov dragsterov na Islande v auguste minulého roku. Až teraz zverejnili islandské úrady videozáznam z udalosti.

Chvíľu pred tým než preteky odštartovali sa nad dráhou objavilo lekárske lietadlo, havarovalo a v momente vzbĺklo. Na palube lietadla sa nachádzali traja ľudia. Pilot a lekár boli na mieste mŕtvy, druhý pilot akoby zázrakom prežil.

Island je jednou z krajín, kde je pre lekárov jednoduchšie a rýchlejšie za pacientmi letieť než ísť autom. Strašným paradoxom je, že sa posádka ponáhľala poskytnúť pomoc a na miesto toho potrebovala pomoc sama.

Podľa vyšetrovateľov nešťastia lietadlo nemalo žiadnu technickú poruchu, no konečnú príčinu havárie ešte neurčili. Nebolo to núdzové pristátie. Vyšetrovatelia zistili, že pilot lietadla mal blízke vzťahy s usporiadateľmi pretekov a je tak možné, že chcel „spestriť“ divákom program. Žiaľ, veci sa mu vymkli z rúk a namiesto plánovaného nízkeho preletu nad dráhou havaroval.

Ako dopadli preteky dragsterov nevieme, no predpokladáme, že nikomu z prítomných sa ďalej pretekať nechcelo.

Všimnite si jedného z usporiadateľov pretekov, ktorý nestratil duchaprítomnosť a okamžite utekal na miesto havárie.

 

jh
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo