2013-12-22 14:59:41
Auto z Lega -
Auto z Lega - Super Awesome Micro Project dvojice
Zdroj: Super Awesome Micro Project

Auto z Lega postavili v životnej veľkosti a poháňa ho motor s 256 valcami

Nie je to prehnaný počet, ako by sa zdalo. Auto je totiž okrem kolies a pár nosných častí podvozka celé postavené zo známych kociek.

Teda aj motor je z Lega. Preto ten veľký počet valcov, aby sa auto vôbec rozbehlo a dokázalo ísť. Pohonným médiom je stlačený vzduch. Autá poháňané vzduchom nie sú nič výnimočné. Dokonca francúzsky koncern PSA uvedie sériové autá s takým pohonom.

Ale kombinácia s kockami svetoznámeho Lega v spojitosti s už spomenutým pohonom na stlačený vzduch – no to je teda naozaj iná káva.

Kto z chlapcov nesníval, že si raz postaví poriadnu „káru“ z Lega a potom sa v nej vydá do ulíc..? Nie je to také jednoduché. Ale teraz sa to podarilo.

Zdroj: Super Awesome Micro Project
Zdroj: Super Awesome Micro Project

Na začiatku bol sen, ktorý mal austrálsky podnikateľ Steve Sammarti z Melbourne. Mienil investovať „pár dolárov“ na stavbu auta z Lega. Na internete si našiel rovnako nadšeného („postihnutého“) človeka. Je ním 20 ročný technologický samouk Raul Oaida z Rumunska, s ktorým sa Steve zoznámil na internete. Predsavzali si, že také auto postavia. Tak, aby bolo funkčné a uviezlo človeka. Aj sa tak stalo, auto naozaj skladal v Rumunsku a potom jeho časti tajne previezli na jedno z predmestí Melbourne, kde ho skompletizoval Steve. Ich výtvor nemá obdoby. Veľké auto z kociek lega teda už nie je len výsadou a dominantou Legolandu, ale živá skutočnosť, ktorá poteší nejedného priaznivca a zarytého staviteľa z legových súčiastok, ale hlavne nadšencov áut.

Zdroj: Super Awesome Micro Project
Zdroj: Super Awesome Micro Project

Autá z Lega nie sú nič zvláštne, veď dánsky výrobca ich má v ponuke vždy niekoľko – aj s pohonom na stlačený vzduch. Ale buď išlo len o zmenšeniny, alebo takmer dokonalé kópie, no jazdiť sa v nich nedalo. Boli buď na ozdobu, alebo ich bolo treba tlačiť. Iba jeden Holanďan postavil motokáru, ktorá mala akumulátory a elektromotory.

Teraz je to niečo iné. Na projekte vidno, že kocky stále veľmi populárnej stavebnice niektorých tvorcov vôbec neobmedzujú. Austrálsko-rumunská dvojica postavila z vyše pol milióna kociek pozoruhodné auto, ktoré jazdí s jednou osobou za volantom – z Lega, samozrejme. Pohon zabezpečujú štyri spojené motor, spolu s 256 valcami. Pod vysokým tlakom sa do nich pumpuje vzduch s vysokotlakových nádrží a umožňuje autu jazdiť rýchlosťou 20 až 30 kilometrov za hodinu. Viac sa tvorcovia obávali, aby motor neexplodoval.

Zdroj: Super Awesome Micro Project
Zdroj: Super Awesome Micro Project

Projekt s názvom Super Awesome Micro Project podporilo 40 austrálskych priaznivcov, ktorí sa o plánovanom aute dozvedeli z príspevkov na Twitteri. Celok v žlto-čiernej farebnej kombinácii vyzerá veľmi schopne a má črty hot-rodu. Až na tú rýchlosť, samozrejme. Okrem obrázkov, ktorých máme pre vás rovné dva tucty si výsledok pozrite aj na videu. A začnite premýšľať, čo postavíte vy...


ZDROJ: Super Awesome Micro Project

Komentáre k článku


Stream naživo