2013-12-09 11:40:00
McLaren P1 na Nordschleife
McLaren P1 na Nordschleife dosiahol lepšie výsledky, ako Porsche Spyder 918.
Zdroj: McLaren Automotive

Tajili to, no McLaren pripustil, že P1 na Severenej slučke porazil Porsche

Britské tajomstvo je prezradené. Aj keď obmedzené množstvo informácií hovorí jasne: rekordné časy Porsche sa skončili!

Tajomný hrad v pohorí Eifel, ktorý sa týči nad okruhom Nürburgring, konečne vydal svoje tajomstvo. Totiž, zasa nie celkom oficiálne, lebo Briti sa snažia byť tajomní ako, no povedzme práve ten hrad. Ale zástupcom relácie Top Gear prezradili toľko údajov, že sa z toho dá vyskladať tvrdenie, ktoré je v titulku.

Tento rok je pre Severnú slučku (Nordschleife) nemeckého okruhu Nürburgring výnimočný. Stále sa hovorí o novom majiteľovi, ktorým chcel byť aj autoklub ADAC, ale tiež veľké nemecké automobilky. Vyzerá to tak, že jedna z nich sa stane novým majiteľom, Či to bude BMW, Mercedes, alebo Porsche, by sme sa mali dozvedieť začiatkom budúceho roka.

Ale späť k McLarenu. Sú veľkí tajnostkári, skoro ako magistrát nášho hlavného mesta, ktorý tají aj zmluvy, ktoré sú verejné... Že so svojim najnovším supešportovým modelom P1 po večne zmaľovanom asfalte okruhu jazdia, je známe. Veď tam súperia na jedom okruhu mnohé športové, ale aj bežné cestné autá v časoch, ktoré sa ešte nedávno zdali z kategórie rozprávok – okolo 7 minút.

Zdroj: McLaren Automotive

K nej sa priblížil aj na prvý pohľad „obyčajný" Nissan GT-R Nismo, hoci sa neskôr ukázalo, že to bolo s úpravami. Ešte pred ním sa podarilo sedemminútovú hranicu pokoriť modelu Porsche 918 Spyder. To bola hodená rukavica do ringu všetkým hybridným súperom z Veľkej Británie a z Talianska. Všetci chcú byť najlepší, momentálne však vraj najrýchlejšie cvála po nemeckom okruhu britský plnokrvník.

Zdroj: McLaren Automotive
Zdroj: McLaren Automotive

Naznačovali to už dávnejšie neoficiálne zvesti motoristických „paparazov“. No že sa niečo naozaj podarilo, potvrdil (aj keď zasa nepriamo) samotný McLaren. Urobil to zaujímavo. Cez video (ktoré si môžete pozrieť) totiž avizoval, že sa mu podarilo prekonať métu siedmych minút. Ďalšie podrobnosti avizoval na neskôr. To by síce na prvý pohľad nemuselo znamenať, že jazdil rýchlejšie, ako Porsche. No s druhým miestom by sa asi nechválil a sám naznačil, že „pé jednotka" je naozaj rýchlejšia.

Zdroj: McLaren Automotive

Hoci sa automobilka snaží udržať všetko pod pokrievkou, jeden zo zástupcov firmy potvrdil pre britský televízny magazín Top Gear, že na najdlhšej rovinke išiel model P1 viac ako 330 km/h a celkový priemer na 20,8 kilometra dlhom okruhu vyšiel na 178 km/h. Z toho teda jasne vychádza, že najhorší čas by mal byť 6:54. No a to asi nebude všetko a čas bude ešte lepší. O koľko presne, zatiaľ nevieme. Žeby si McLaren chystal pre fanúšikov vianočné prekvapenie?

Zdroj: McLaren Automotive
Zdroj: McLaren Automotive

Pre priaznivcov rýchlych kolies má však zmysel venovať trocha času a pozrieť si pozrieť nasledujúce video, ktoré je technicky spracované veľmi slušne. No a to nás pravdepodobne čakajú ešte zaujímavejšie zábery s oficiálne meraným časom na kolo...

Jozef Vydra
ZDROJ: topgear, McLaren Automotive

Komentáre k článku


Stream naživo