2013-10-23 09:23:00
Honda F1 team
Honda F1 team

Honda už robí aj mixéry. Tento však nepatrí do kuchyne ale do monopostu F1...

Možno by ste ho radšej videli v kuchyni, než v monoposte, no ako sa hovorí, vývoj nezastavíš...

Pred pár mesiacmi sme vás informovali o pripravovanom motore pre nadchádzajúcu sezónu F1-tky od Mercedesu. „Vábivý“ zvuk motora zmixovali tak, aby imitoval znenie motora pri jazde na okruhu v Monze. Vtedy sme vám pripravili porovnanie s motormi, ktoré sa v F1 používali v minulosti. Od V8 po V12. Dnes porovnáme nový motor efjednotky s niečím, k čomu má omnoho bližšie...

Že vysoké otáčky hybridnej V6-tky od Mercedesu nie sú nič moc je jasné. Ak by ste však očakávali niečo úplne iné od motora so značkou Honda, sklameme vás.

Ich zvuk je takmer na chlp rovnaký. Nie je to vina výrobcu, jedného či druhého. Ich schopnosti vytvoriť poriadne znejúci motor ďaleko presahujú pazvuky týchto mechanických krikľúňov.

Je to vina muža menom Bernie Eccelstone a ďalších, ktorí sa rozhodli zmeniť tvár F1-tky na nepoznanie. Respektíve, nie tak tvár ako zvuk.

Zvuk síce nebude tým, čím býval, a ani Formula sa už neponáša na staré dobré časy, ale vďaka tomuto rozhodnutiu je budúcnosť kráľovského motošportu zaistená. Vidieť to aj na fakte, že sa do kolotoča F1 rozhodla vrátiť Honda.

„Je vzrušujúce po prvýkrát počuť plač nášho novorodeného motora pre Formulu 1. Naši konštruktéri na jeho vývoji intenzívne pracujú a tešíme sa na začiatok sezóny 2015,“ uviedol Manabu Nishimae, prezident spoločnosti Honda Motor Europe Ltd. Ako to ten človek vystihol... Veru, motor plače. Chýbajú mu valce...

V6-tky a všetky tie elektronické serepetičky, o ktorých sme už písali (rekuperácia energie, KERS a pod.) majú podstatne bližšie vývoju bežných automobilov než ešte stále aktuálne V8-čky, a preto Formula 1 láka automobilky čoraz viac.

Honda sa do kolotoča F1 vracia o dva roky, v sezóne 2015. Nevytvorí úplne samostatný tím, ale spojí svoje sily s McLarenom. Zatiaľ čo Honda dodá hnacie ústrojenstvo, McLaren sa postará o všetko ostatné. Na vývoji motora Honda intenzívne pracuje a nedávno prvý krát odhalila jeho zvuk.

Pre automobilku Honda je návrat do F1 dôležitý nielen z hľadiska vývoja moderných (hybridných) automobilov, ale aj pre to, aby nastupujúcej generácii konštruktérov svojich vozidiel umožnila zažiť a odskúšať si vývoj a spoluprácu na fungovaní pretekárskeho tímu na tejto úrovni.

Skrátka, skúsenosti sa nedajú ničím nahradiť.  

Motor Honda si môžete vypočuť tu:

"Úžasné," čo poviete? Zvuk ako v hrnci... Pre porovnanie prikladáme zvuk ozajstného mixéra v hrnci.

 

Ján Hargaš
ZDROJ: Honda

Komentáre k článku


Stream naživo