2013-10-15 16:28:47
McLaren P1 skúšali z
McLaren P1 preháňali z magazínu TopGear

VIDEO: „Kolegovia“ z Top Gear preháňali McLaren P1 po Spa Francorchamps

Scény ako z akčného filmu – patrili však k nakrúcaniu ďalšieho dielu 21. sezóny relácie BBC, Top Gear.

McLaren P1 sa už dostáva do rúk prvých zákazníkov,, napriek tomu je ťažké vidieť ho niekde v akcii. O jednu dosť výnimočnú sa postarala britská televízna relácia TopGear. Podľa toho, čo ponúkajú náznaky sa dá očakávať, že Briti toho chystajú viac ako dosť: No aj tak stoja ukážky za to.

Veď vidieť McLaren P1 v plnej jazde na okruhu, kde sa jazdia aj preteky formule 1 nie je celkom bežné. Predsa len pohľad na model, ktorý sa vlastne práve dostal do výroby je dosť veľkou raritou. Okrem niekoľkých promoobrázkov sa objavil v rukách slávneho a známeho moderátora Jay Lena. Inak sa tento športový skvost dosť úspešne vyhýba styku s novinármi akéhokoľvek druhu. No bolo iba otázkou času, kedy sa objaví v britskej televíznej show To Gear. Veď si získala spomedzi programov tohto typu najväčší ohlas na celom svete.

Belgicko na chvíľu domovom

Televízny štáb sa rozložil v Belgicku už týždeň vopred. Nemali asi chuť, ani čas na svetoznáme belgické pralinky. Ich cieľom bolo vyskúšať novinku na svetoznámom okruhu v Spa Francorchamps. Tam vznikli aj zábery, ktoré vám ponúkame. Okrem záberov zo zeme , presnejšie z pojazdnej kamery na špeciálne upraveno aute sa musela Pé jednotka vyrovnať s nepriazňou počasia, bojom s časom a ešte s vrtuľníkom. Hoci sa zdá, že aj na ňom bola kamera, v prípade chlapcov (no, presnejšie „odrastených mužov“) z relácie si človek nemôže byť istý nikým a ničím. Takže možno to bol jeden z ďalších nezmyselných (ale efektných) pokusov, ako porovnať čokoľvek s niečím – len aby sa nato dobre pozeralo. Práve tento zámer by tvorcom naozaj vyšiel, lebo pozerať sa na vrtuľník, ktorý manévruje iba niekoľko desiatok metrov nad zemou s McLarenom P1 v zábere je celkom efektné.

Iba na efekt, alebo naozaj rýchly?

Pri nakrúcaní nechýbal ani  Jeremy Clarskon, ako jeden z trojice moderátorov. Označil P1 za auto, ktoré mení pravidlá hry a predstavuje ďalšiu kapitolu motorizmu. Vraj je tak rýchly, že sa tomu jednoducho nedá uveriť... No tak pŕŕ, pán Clarkson, trocha menej chvály by neškodilo. Uvidíme síce, čo ste dokázali s novinkou McLarenu vo vašej show, ale čo to doterajšie predstavenie na Severnej slučke Nürburgringu, kde zatiaľ veľa vody P1 nenamútil...?

Na vysvetlenie: McLaren P1 nezvládol zdolať Nordschleife pod 7 minút, časom 7:04 sa preto vraj oficiálne chváliť nebude a nechá si to pre seba. Zatiaľ, ale raz sa bude musieť vyjadriť, ako to bolo...Možno dovtedy vyskúšajú nejakú fintu, aby sa pod vytúžený čas "vpratali".

A keby ste si chceli vypočuť úžasný zvuk, ktorý produkuje motor McLarenu P1 aj v inej tónine, ako iba vytočený k maximu, máte príležitosť...

Jozef Vydra
ZDROJ: gtspirit.com, Youtube, twitter

Komentáre k článku


Stream naživo