2013-10-15 05:10:00
Jessie Combs
Jessi Combs
Zdroj: autoblog.com

VIDEO: Toto je najrýchlejšia žena na svete. Na štyroch kolesách šla 700 km/h!

Jessi Combs moderátorka a milovníčka rýchlych áut sa tento víkend stala najrýchlejšou ženou na svete.

Fúzatý rekord ešte z roku 1965 prekonala o viac než 200 km/h. Nielenže je rýchla, ešte je aj sympatická. Či naopak? Jessi Combs momentálne moderuje program webu autoblog.com s názvom The List. Spolu s kolegom Patricom McIntyreom sa snažia divákom ukázať 1001 vecí, ktoré by mal každý milovník rýchlych áut zažiť.

Pred pár týždňami si do svojho zoznamu pripísali rýchlu jazdu na púšti v Bonneville. Čo čert nechcel, o pár dní na to dostala Jessi Combs príležitosť zajazdiť si v jednom z najrýchlejších áut na svete a pokúsiť sa o nový svetový rekord ako najrýchlejšej ženy na štyroch kolesách.

Pôvodný rekord stanovila ešte v roku 1965 Lee Breedlove, manželka rekordmana Craiga Breedlova na jeho mašine s názvom Spirit of America – Sonic 1. Jej rekord bol 496.492 km/h. Jessi Combs stanovila nový rekord s priemernou rýchlosťou 708,111 km/h, čo je viac o 200 km/h.

Samozrejme, tento údaj neznamená najvyššiu dosiahnutú rýchlosť. Ide o priemer dvoch jázd. Jessina maximálka je tak o niečo vyššia.

Tento rekord stanovila na aute, ktoré ani nie je auto. Je to totiž stíhačka na kolesách (ako inak). Konkrétne ide o Lockheeed F-104. Amputovali mu krídla, zbraňové systémy, pridali kolesá a pomocné kolieska a bolo! S výkonom viac než 50 000 koní sa už nejaký ten rekord dá urobiť. 

Pre Jessi však týmto rekordom nič nekončí. Práve naopak. Neskôr sa chce pokúsiť prekonať aj celkový ženský rekord z roku 1976, ktorý stanovila Kitty O'Neil priemernou rýchlosťou 823 km/h. Tento rekord bol však stanovený na "trojkolke," a tak je Jessi už teraz právoplatnou držiteľkou rekordu na štvorkolesovom tátošovi (teda na skutočnom aute). Že to je vlastne stíhačka? No a? Má štyri kolesá? Má! Tak čo potom...

Zdroj: autoblog.com
Zdroj: autoblog.com

Jessi Combs už od malička miluje autá a všetko čo k nim patrí. Ako dieťa sa účastnila všetkých možných druhov závodov, neskôr pretekala v rely. Okrem toho, že vie ako sa auto ovláda, vie tiež ako sa vyrába. Študovala aj na WyoTech (špecializovaná škola pre vyššie vzdelanie mechanikov) a nemá problém navrhnúť a skonnštruovať, či modifikovať auto. Je to taký ženský MacGyver. Táto technicky zručná sympaťáčka sa drží hesla, že všetko v živote treba skúsiť... aspoň dvakrát. Venovala sa snowboardingu, dizajnérstvu, parašutizmu, moderovaniu a pretekaniu takmer vo všetkých motoristických kategóriách. Skrátka výnimočná žena :)

V nasledujúcom videu uvidíte jej jazdu.

Ján Hargaš
ZDROJ: autoblog.com

Komentáre k článku


Stream naživo