2013-10-10 10:30:00
Mythbusters a križovatka
Mythbusters a križovatka

VIDEO: Čo je efektívnejšie? Kruhový objazd, alebo križovatka?

„Boriči mýtov“ alebo tiež Mythbusters si položili otázku starú ako ľudstvo... teda doprava sama. Je lepšia križovatka, alebo „kruháč?“

V Spojených štátoch amerických kruhový objazd príliš nevyužívajú. Naopak, u nás v Európe sa teší veľkej obľube. Existuje množstvo amerických filmov a seriálov, ktoré sa z európskych kruháčov vysmievajú. Američania kruhové objazdy považujú za niečo neprehľadné, nebezpečné a nefunkčné. Podľa nich nie je nad starú dobrú križovatku. Naopak, takmer každý Európan je presvedčený, že kruhový objazd je najlepší spôsob ako zvládať nápor áut.

"Boriči" mýtov sa rozhodli tieto dva mýty zboriť, a to prostredníctvom priam laboratórneho testu. Postavili si najprv vlastnú križovatku, povolali do nej autá a zrátali koľko áut sa za 15 minút dostane cez križovatku. Následne križovatku zmenili na kruhový objazd a v rovnakom časovom limite zrátali autá, ktoré sa dostali tade.

Problém je, že daný test robili v USA. Len máloktorý americký vodič vie ako sa správať na kruhovom objazde (dá sa to povedať aj o európskych vodičoch...). Aj s tým však počítali. Nechali preto vodičov vžiť sa do kruhového objazdu, pochopiť ho a až potom začali rátať.

Samozrejme u nás kruhový objazd len málokedy nahrádza „Four way stop“ teda križovatku, kde je prednosť určená iba na základe značiek (konkrétne značky stop), či prednosti. U nás sa kruháč väčšinou používa namiesto semaforu. Otázka je, či by si dobre nastavený semafor nevedel s kruháčom poradiť. Hlavne ak vezmeme do úvahy, že veľké množstvo vodičov poriadne nevie, kto by mal mať na bežnom kruhovom objazde vlastne prednosť.

Výsledok možno brať s rezervou, no aj tak dokazuje, že jedno z riešení križovatky je lepšie. Aby sme nepredbiehali, výsledok vám neprezradíme. Ak ste netrpezliví a nechce sa vám prejsť celým videom, preskočte na koniec videa, kde uvidíte, či sa viac áut dostalo cez križovatku „Four way stop“ alebo kruhový objazd „Round about“

Ján Hargaš
ZDROJ: autoblog.com

Komentáre k článku


Stream naživo