2013-10-02 12:05:59
Tata Nano Police
Tata Nano Police
Zdroj: indianautosblog.com

Ženy v Indii by sa už nemuseli báť znásilnenia. Zachráni ich toto „policajné“ auto?

Táto „pekelná mašina“ bola nedávno predstavená ako auto špeciálne určené na ochranu žien a detí v indickom hlavnom meste New Delhi.

V médiách nedávno rezonovalo množstvo znásilnení, ktoré sa udiali v Indii. Indická polícia sa tejto nechcenej pozornosti zľakla a snaží sa ukázať svetu ako veľmi je pre ňu dôležitá ochrana žien a detí v uliciach. Práve preto indická značka Tata (vlastní Jaguár a Land Rover) prišla s týmto unikátnym autom vytvoreným špeciálne na účely ochrany žien a detí v New Delhi. Táto pekná myšlienka má jednu chybu. Dosť veľkú chybu... A tá chyba je vlastne samotné auto.

Policajné autá by mali pomáhať polícii vzbudzovať rešpekt občanov. Preto v USA jazdia na obrovských sedanoch Ford Crown Victoria, Ford Taurus, či nebodaj bájnych Mustangoch. Keď nevzbudzujú rešpekt, aspoň by nemali byť na smiech. Preto sa u nás jazdí na autách značiek Škoda, Kia, Audi, Peugeot, Volkswagen... Ibaže v Indii niečo také nechápu. Je nad slnko jasné, že celá kampaň s policajným autom určeným na ochranu žien a detí je len zle pripravený marketingový ťah. Tata Nano nielenže nevzbudzuje rešpekt, toto auto je doslova smiešne. A presne tak pôsobí snaha indickej polície chrániť ženy a deti – ako výsmech. Dôvod prečo sú muži schopní zneužívať ženy je jednoduchý: nedostatok úcty. K tomu sa priraďujú ďalšie faktory ako alkohol, nadržanosť, zlá výchova, nepochopenie úlohy ženy v spoločnosti a psychické zákonitosti správania v skupine, či v dave. Človek v skupine jednotlivcov sa správa ako člen stáda. Je schopný popierať vlastné svedomie a riadi sa viac pudmi ako rozumom.

Zdroj: indianautosblog.com
Zdroj: indianautosblog.com

Zdá sa však, že nedostatok úcty voči ženám (a deťom) nemajú len niektorí (mnohí) indickí muži, ale celá indická spoločnosť. Inak sa totiž nedá vysvetliť, že indická polícia považuje toto elektrické hov... vajíčko za dostatočné pre takúto úlohu. Viete si predstaviť tých dvoch úbohých policajtov, ktorí vystupujú z tohto auta a snažia sa rozohnať pätnásť nemysliacich chlapov znásilňujúcich ženu, či dievča? Ako by asi dopadli?

Problém však nemusí byť v neúcte žien (aj keď tam aspoň čiastočne je). Problém môže byť v tom, že sa šľachetný úmysel chrániť ženy a deti riadil iba jedným pravidlom – cenou.

Tata Nano, okrem toho, že je elektrická, smiešna a extrémne malá, je tiež pravdepodobne najlacnejšie policajné auto všetkých čias.

Viac dodávať netreba. Zostáva nám len dúfať, že bude mať aspoň poriadne hlučnú sirénu a silných a nebojácnych policajtov na sedadlách...

Ján Hargaš
ZDROJ: autoblog.com

Komentáre k článku


Stream naživo