2013-09-30 14:45:39
Nehoda v Rusku
Nehoda v Rusku

Policajt mimo služby nabúral a ušiel. Kolegovia ho kryjú!

Pravidlo „hit and run“ alebo udri a uteč platí aj na cestách, (nie)len ruských. Čím väčšia ošípaná, tým väčšia pravdepodobnosť, že po nehode z miesta činu ujde.

Veru, jeseň je tu, svíň je na cestách čoraz viac. Minulý týždeň sa vysypal kamión s prasiatkami, diviaky ráno pobehujú po cestách akoby nič a ešte aj bezcharakterných vodičov je stále dosť. Tento krát však nejde o prípad zo Slovenska.

V Rusku, neďaleko mesta Saratov sa vybrala rodina na výlet. Otec, matka a ich sedemnásťročná dcéra. Prichádzali na križovatku, keď do nich odzadu napálila čierna Mazda6. Náraz poslal auto výletníkov mimo cestu. Čakali by ste, že vodič druhého auta po nehode zastaví a ak nepomôže aspoň sa poháda kto za nehodu môže?

Čakali by ste márne. Ušiel až sa mu za gumami prášilo. Myslel si totiž, že ho nikto nevidí (ani svadobčania, čo išli okolo...) Už len preto je jasné, že to bol policajt. Každý normálny človek predsa vie, že v Rusku patrí palubná kamera takmer k povinnej výbave. Mal ju nielen vodič, do ktorého policajt mimo služby nabúral, mal ju aj ten, ktorého chvíľu predtým obehol.

„Obehnutý“ sa zachoval veľmi dobre. Zastal a pomohol obetiam pri nehode. Navyše dodal ďalšie zábery Mazdy, z ktorých je dobre vidieť poznávaciu značku.

Ani jeden z vodičov vtedy ešte netušil, že za rýchlou jazdou a spôsobenou škodou stojí policajt, ktorý bol v tom okamihu mimo služby. Keď to oznámili jeho nadriadeným, namiesto toho, aby policajta počkal trest, kolegovia sa rozhodli kryť ho. Teraz sa všetci tvária, že „skutok sa nestal.“ Čierna Mazda6 neexistuje a vodič si nabúral auto sám.

Zdalo by sa to vtipno-smutné, keby sa pri nehode nezranilo 17 ročné dievča, dcéra majiteľa nabúraného auta sediaca na zadnom sedadle. Teraz je to len smutné. A zdvíha sa pri tom žlč. Jediné, čo otcovi zranenej slečny zostáva je ukázať udalosť svetu. Nech každý vidí ako to v Rusku chodí. A možno to niečomu pomôže. Možno.

Isté je, že nie vždy ruskí policajti kryjú kolegov. Cez víkend sa v Rusku stala nehoda, ktorú spôsobil policajt a jeho spolujazdec zomrel. Policajta vyhodili a budú ho ďalej vyšetrovať. Radšej sa nebudeme zamýšľať nad tým, či by nastal podobný exemplárny trest, keby z miesta činu mohol ujsť...

V našich končinách sa podobné prípady dejú dennodenne. A vôbec nemusia byť účastníkmi policajti. Policajti nie sú ideálni. Sú to ľudia tak ako my, a je medzi nimi podobný počet tých, ktorí po nehode bez problémov ujdú z miesta (niektoré povolania si bezcharakternosť priam vyžadujú, ale to je o inom).  

Ujsť z miesta „činu“ je u nás naozaj bežné. A nemusí ísť len o veľkú škodu. Koľkí si už našli na parkovisku škrabanec, či preliačinu a vinníka nikde? Utekanie máme asi v krvi. Tak ako my, tak aj Rusi. A môžeme byť len radi, že tie kamery sa u nás ešte nerozšírili...

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo