2013-09-24 14:21:10
Mercedes-Benz S 2013
Mercedes-Benz S 2013
Zdroj: Dailmler AG

VIDEO: Čo majú spoločné sliepky a Mercedes?

Odpovede by sme našli všelijaké... Tá pravá však je, že majú spoločné dokonalé pohyby a nič ich nevyvedie z miery...

Nie je nad zrozumiteľný príklad! Presne to si myslia v Mercedese, a tak na vysvetlenie použili sliepky. Ale nebojte, nebude z nich vývar... Nový systém Magic Body Control, ktorý na trh prišiel spolu s modelom S-classe, je úplnou novinkou. Mercedes je prvá značka, ktorá dokázala vytvoriť prediktívny systém pruženia použiteľný v bežnej prevádzke. Z toho dôvodu musí Mercedes chvíľu vysvetľovať, kým všetci pochopia čo je na tom Magic Body Control také jedinečné.

Tento systém využíva stereo kamery umiestnené na čelnom skle, ktoré rozoznávajú nerovnosti pred autom. Ak kamery zistia výmoľ, či spomaľovač, systém pripraví pruženie auta na prejazd cez prekážku tak, aby posádka nepocítila žiaden diskomfort. Vďaka Magic Body Control sa auto vyhne nadskakovaniu ponad nerovnosti.

Systém vyhodnocuje prekážky do vzdialenosti pätnásť metrov pred autom a nerovnosť dokáže zamerať s odchýlkou maximálne 3 milimetre. Funguje až do rýchlosti 125 km/h.

Ako však túto novinku vysvetliť bez toho, aby záujemcov automobilka nudila kopou čísel? Odpoveď už poznáte. Sliepky totiž majú svoj vlastný systém "Magic Body Control," ktorý im umožňuje držať hlavu nepohnuto, aj keď sa telo hýbe. Túto „funkcionalitu“ majú z prozaického dôvodu. Sú to predsa lovkyne, a keď lovia (zrno, dážďovku, alebo chrobáka) potrebujú sa zobákom presne trafiť do koristi. A to sa im ťažko podarí, ak sa im ich zbraň (zobák a s ním celá hlava) natriasa v rytme ich krokov...

Je to milé, zábavné a navyše poučné. A tu to je:

Ak by vám „slepačí“ výklad predsa len nestačil, prikladáme video, v ktorom Mercedes svoj systém prediktívneho pruženia vysvetľuje trošku odbornejšie (v angličtine).

Ján Hargaš
ZDROJ: Mercedes

Komentáre k článku


Stream naživo