2013-09-11 05:00:00
zabil som cloveka
zabil som cloveka

Priznal sa, že zabil človeka, keď bol opitý. Máme video!

Priznal sa, aj keď ho polícia nechytila. Zaslúži si aj tak trest? Jednoduchá otázka, ktorá chce jednoduchú odpoveď. Je to však naozaj také ľahké?

Priznať sa k takémuto trestnému činu vôbec nie je ľahké. Obzvlášť ak sa skutok stal v okamihu, keď si muž sotva uvedomoval, čo robí. Zobudiť sa na druhý deň po nehode s opicou a rozmýšľať nad tým, či to čo si pamätá je len sen, alebo skutočnosť a neskôr v správach zistiť, že je to skutočnosť, musí byť drsné. Avšak nie je to nič v porovnaní s tým čo prežívala rodina zabitého.

Mladý muž menom Matthew Cordle sa 22. júna v noci vracal zo záťahu. Bol opitý ako doga a napriek, či vďaka tomu si sadol za volant s úmyslom rýchlo sa dostať domov. Po pár kilometroch prešiel do protismeru a svojim pick-upom vrazil do Jeepu Vincenta Canzaniho. Náraz mal pre Canzaniho fatálne následky. Matthew a jeho mohutný pick-up bol stále schopný jazdy. Matthew ušiel a polícii sa ho nepodarilo vypátrať. Ako povedal, pocit viny bol neprekonateľný a nemohol s ním ďalej žiť.

Nemusel sa priznať, ale chcel.

Hneď potom, čo si uvedomil čo spravil (a spamätal sa) šiel za právnikom, aby sa priznal. Právnik ho však presviedčal, aby to nerobil. Hovoril mu o tom ako sa veľmi ľahko môže zbaviť zodpovednosti a z prípadu vyjsť takmer beztrestne. Koľko už takých bolo? Matthew sa nechcel zbaviť zodpovednosti. Preto zhruba dva týždne po nehode prostredníctvom Facebooku kontaktoval sociálne hnutie „Because I said I would“ (pretože som povedal, že tak urobím). Toto hnutie sa snaží primäť ľudí plniť svoje sľuby. Robí to prostredníctvom príkladov tých, ktorí boli dosť silní na to, aby svoje sľuby splnili. Matthew hnutie kontaktoval s prosbou o pomoc. Chcel sa k činu priznať, ale nie len to. Chcel, aby bol jeho osud odstrašujúcim príkladom pre každého, kto by sa rozhodol sadnúť si za volant pod parou. Hnutie „Because I said I would“ mu pomohlo ľahko. Natočilo s ním video, v ktorom sa Matthew k činu priznal.

„Zabil som človeka...“

Matthew na začiatku hovorí o tom ako chodieval s kamarátmi piť. Hovorí, že alkohol z neho robil agresívneho človeka. Vždy sa za seba neskôr hanbil, ale nikdy pijatiku nedokázal odmietnuť. Chľastal rád a často. Nechce ľútosť a neprosí o milosť, odpustenie.

Až do 3. septembra, keď video uzrelo svetlo sveta, polícia netušila kto zavinil smrť Vincenta Canzaniho. Dnes čelí Matthew obvineniu z neúmyselného zabitia pod vplyvom alkoholu, za ktoré mu hrozí minimálne 8 rokov za mrežami.

Zaslúži si 8 rokov na tvrdo po takomto priznaní?

Zaslúži. Tak ako každý, kto niečo také urobil. Za to, že sa priznal pred celým svetom mu nepatrí sláva a už vôbec nie zľutovanie. Patri mu rešpekt.

Video je veľmi silné a oplatí sa pozrieť si ho. Matthew má zmenený hlas a skrytú tvár. Zo začiatku.

Po 1. minúte a 40. sekunde sa to zmení...  

 

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com, becauseisaidiwould.com

Komentáre k článku


Stream naživo