2013-09-14 04:20:00
audi tdi clean diesel
audi tdi clean diesel

Audi pretláča TDI do Ameriky. Pomáha si vtipnou reklamou

Audi to so vznetovými motormi v USA myslí veľmi vážne. Nedávnu modelovú expanziu dopĺňa zábavnou reklamou a informatívnym videom. Obe stoja za pozretie

Američania majú „dízle“ zafixované ako pomalé, smradľavé a hlučné motory (čo pri starších autách nie je až tak mimo). Podobné pocity zdieľajú aj politici a štátne orgány, keďže v USA je nafta vďaka vyššej dani drahšia o takmer 40 centov na liter, a to je približne 30 eurocentov. Autá s naftovým motorom sú oproti porovnateľným benzínovým verziám drahšie zhruba o 2300 dolárov (1700 eur). To znamená, že investícia do auta s naftovým motorom sa vráti po zhruba 100 000 km.

Audi kvôli tomuto „nedostatku“ v minulosti ponúkalo TDI hlavne do drahších modelov. Po vzore Volkswagenu a po úspechu modelu A3 TDI sa Audi rozhodlo ponúknuť „nafťáky“ do všetkých modelov distribuovaných za veľkou mlákou. Audi očakáva, že v nasledujúcom období bude predaj áut s motorom TDI predstavovať 15 až 20 % z celkového predaja v Amerike.

Okrem lobingu, ktorým sa pokúša Audi aspoň „vyrovnať“ šance vznetových a zážihových motorov robí značka aj masívnu reklamnú kampaň. Keďže v Amerike je drvivá väčšina osobných áut vybavená benzínovým, prípadne hybridným motorom, tankovať z dieselového stojanu majú Američania zafixované ako veľmi nebezpečné. Koľko už bolo prípadov, že si vodič pomýlil „pištole?“ A práve strach z natankovania nafty do benzínového auta je témou novej reklamy automobilky z Ingolstadu. Že je to podarená reklama sa presvedčte sami.

Lobing a masírovanie reklamou je jedna vec. Audi sa snaží autá so vznetovým pohonom vykresliť v prvom rade ako voľbu rozumu a peňaženky. Práve preto pripravili nasledujúce informačné video. Spomínajú sa v ňom dve dôležité skutočnosti. V prvom rade množstvo púmp vybavených stojanom s naftou, ktorých je zatiaľ len polovica, ale bude ich viac. Najviac však zdôrazňujú výrazne väčší dojazd „dízlu“ oproti benzínu.

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com, caranddriver.com

Komentáre k článku


Stream naživo