2013-09-02 14:05:00
Laraki Epitom
Laraki Epitom je tretím Karakiho výtvorom.

Laraki Epitome má podvozok z Corvetty, karbónovú karosériu a motor 7,0 Chevy V8

Automobil od marockého dizajnéra Abdeslama Larakiho však vyzerá, akoby ho navrhoval v tranze.

Nedávna a prestížna prehliadka áut v americkom Pebble Beach predstavila množstvo prekvapujúcich štúdií a netradičných áut. Jedným z nich je aj sa model Epitome, ktoré navrhol marocký dizajnér Abdeslam Laraki.

Vyzerá, akoby sa niekto chcel prezentovať jediným kusom, ktorý potom zapadne v prachu dejín... Pýtate sa prečo? Nuž – lebo! Lebo cena dva milióny dolárov je poriadne uletená na značku, ktorá síce existuje už pár rokov, ale predstaví sa raz za čas iba nejakým dizajnovým kúskom. No zdanie môže byť niekedy klamlivé. Vôbec tu nejde primárne o auto.Epitome je auto, ktoré sa tvári ako supercar a má veľa, veľmi veľa výkonu pod kapotou.

Nechceme nikomu vnucovať svoj názor, ale vyzerá skôr ako gýčová paródia na transformery. Má však výkon 882 kW (1200 k) a po osadení  dvoma turbodúchadlami, výmene palivového čerpadla a po preprogramovaní riadiacej jednotky motora sa vyšplhá na 1286 kW (1750 k). Má zvuk ako, ako... no, radšej si to vypočujte sami.

Dizajnér lodí navrhuje autá

Laraki je totiž v prvom rade dizajnérom luxusných jácht, čo sa prejavuje aj na jeho kreáciách. K jeho dobrým klientom patrí napríklad bahrainský kráľ. Epitome nie je prvým pokusom preniknúť do sveta superdrahých a výkonných áut. No po modeloch Fulgura a Barok treba priznať, že je asi prvé, ktoré nevyzerá ako koncept z 80-tych rokov minulého storočia. Pxýtate sa, čože je ňom také výnimočné, že si Laraki pýta zaň dva milióny dolárov? Postavili ho na podvozku Corvette šesťkovej generácie. Karoséria je celá z kevlaru. Takže v čom to je? Asi jediná vec, ktorou tento koncept zaujme, je totiž 7 litrový motor Chevy V8.

Keď sa správne nadopuje...

Keď dostane motor dvojicu turbodúchadiel a správny vysokooktánový benzín, vydoluje zo svojho vnútra až 1286 kW (1750 k). A rto už je argument, ktorý bohatých šejkov presvedčí. Ďalším je ten, že bude iba deväť kúskov z toho modelu. Vraj. Lebo aj hyperšportový model Lykan chceli pôvodne postaviť v počte sedem kusov, no obrovský záujem vyše stovky záujemcov spôsobil, že ho vyrobia v omnoho väčšom počte...

To sú veci, ktoré v našich geografických súradniciah ťažko chápeme... Medzi nami: keby ste na to mali, kúpili by ste si takýto stroj?  

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo