2013-08-22 05:00:00

Sadla si za volant, pospala si, zobudila sa o 300 kilometrov a nikoho nezabila!

Zaspať pri šoférovaní je veľmi nebezpečné. Väčšinou to skončí nehodou. Žena na Novom Zélande dokázala opak.

Zaspali ste už za volantom? Nemáme na mysli mikrospánok s otvorenými očami, ale ozajstný "šlofík." Ak áno, dúfame, že auto stálo na parkovisku... Odšoférovať v spánku ekvivalent cesty z Popradu do Bratislavy, to už chce poriadne "štestíčko."

Zdá sa, že na opačnej strane zemegule platí obrátená logika. Nielenže tam ľudia chodia hore nohami ešte aj šoférovať dokážu v spánku. Podobne nelogicky až absurdne znie nedávna príhoda z Nového Zélandu. Žena s poruchou spánku si dala tabletku na dobrú noc, ale namiesto v posteli sa usalašila v aute, odjazdila viac než 300 kilometrov z mesta Hamilton cez Auckland až do mesta Mount Maunganui, aby ju tam našli na príjazdovej ceste svojho predchádzajúceho bydliska. Navyše počas jazdy posielala priateľom a blízkym nezrozumiteľné smsky, a keď sa jej po príchode spýtali, či vie čo sa stalo, nepamätala si vôbec nič.

Ani vo sne! Či?

Samozrejme, nie je možné, aby niekto počas normálneho spánku šoféroval auto, obzvlášť nie tristo kilometrov bez najmenších následkov.  Avšak ľudia s poruchou spánku zvanou somnambulizmus, alebo tiež námesačnosť dokážu pri akomsi „plytkom“ spánku vyvádzať rôzne kúsky. Niektorí umývajú riad, iní sa len prechádzajú a niektorí zasa sadnú za volant a šoférujú. Žena šoférovala v noci, premávka bola riedka, neprekročila rýchlosť a odjazdila cestu, ktorú v poslednom čase absolvovala veľa krát. Ale aj tak bol zázrak, že nikoho nezranila. Lekári špecializovaní na somnambulizmus potvrdili, že sa prípady šoférovania v spánku vyskytli, ale nikdy nie na takú dlhú vzdialenosť.

Možno že by sa na túto príhodu ani neprišlo, nebyť smsiek, ktoré námesačná vodička posielala. Na ich základe jej priatelia a príbuzní zalarmovali políciu a tá vyhlásila pátranie. Dokonca sa ju pokúsili lokalizovať prostredníctvom mobilu, ale kvôli zlému signálu v hornatej oblasti, ktorou prechádzala to šlo veľmi ťažko. Nakoniec ju našiel jej bratranec ako spiaca sedí s hlavou na volante pred svojim bývalým domovom.  

Po zobudení ju polícia odviezla do nemocnice a zakázala jej šoférovať do doby, kým nepotvrdí, že šoférovaniu v námesačnosti dokáže zabrániť (snáď na to bude v spánku pamätať).

Ako to dokázala?

Námesačnosť je spánková porucha, ktorá sa  prejavuje ako forma nevedomého chovania, nastávajúca pri prechode zo spánku do stavu podobného hypnóze. Podľa odborníkov musela byť čiastočne pri vedomí, a síce si neuvedomovala kde je a čo robí, dokázala do istej miery korigovať svoje správanie vzhľadom na situáciu na ceste. Lekári vylučujú, že by tabletky na spanie mohli k tejto nevšednej námesačnosti prispieť a skôr sa prikláňajú k možnosti, že to okrem poruchy spánku spôsobila nadmerná obezita vodičky.

Vo svetle (alebo skôr v tme?) tejto nezvyčajnej udalosti začíname lepšie chápať prešľapy niektorých našich vodičov a myslíme si, že je najvyšší čas, aby sa špecialisti na námesačnosť pozreli aj na naše cesty. Istotne tu objavia pár spiacich princov a princezien.

Ján Hargaš
ZDROJ: nzherald.co.nz, namesacnost.estranky.sk

Komentáre k článku


Stream naživo