2013-08-07 08:00:00
Lamborghini Sesto Elemento
Lamborghini Sesto Elemento postavili aj nadšenci z Kirgizska.
Zdroj: New Format

Falošné Lamborghini Sesto Elemento z Kirgizska má základ z Volva a BMW

Akosi sa nám to v poslednom čase s falzifikátmi rozbehlo nielen v tých tradičných, ale hlavne na nečakaných miestach.

Aj také Lamborghini možno postaviť hocikde na svete. Presviedča nás o tom aj replika modelu Sesto Elemento, ktorý postavili v kirgizskom Biškeku v tamojšom dizajnérskom štúdiu New Format.

Iba týždeň po tom, čo sa objavili správy o replike z Indie, ktorú ale DC Design postavil zo spriazneného Gallarda a preto neprekvapí, že výsledok je takmer na nerozoznanie od originálu. Cena za takúto kvalitnú repliku je však stále vysoká.

Je pravdepodobné, že dôvod, prečo vznikajú repliky superdrahých športových áut je ich nedostupnosť – nie v zmysle ich počtu, ale skôr ceny. Predsa len, kto si dovolí kúpiť jedno Elemento z pripravovanej série dvadsiatich áut za približne 2 milióny eur.

V tomto prípade ide o celkom vernú repliku, ktorá vznikla kuriózne: základom vozidla je totiž sedan Volvo z roku 1982, ktorý prispôsobili proporciám modelu Sesto Elemento.

Vzhľadom na to vyzerá auto takmer identicky ako predloha, trocha trčia len kolesá z BMW X5. Rozmerovo je to však celkom presné. Nakoniec pridali karosériu z karbónu, trocha plastu a pár ďalších dielcov. Nie je to teda dielo z kovošrotu, len využíva funkčné dielce iných áut.

Zdroj: New Format
Zdroj: New Format

Superšport zostane na vozíčku

Sesto Elemento z Kirgizska je od narodenia chromé. Pod zadnou kapotou totiž nemá asi žiadny motor. Ľudia z New Format si len chceli overiť, či a ako dokážu postaviť niečo, čo by mohlo byť celkom výnimočné. Ale nebudú ďalej pokračovať, aby vytvorili funkčný plagiát. Chceli by získané skúsenosti uplatniť pri stavbe svojho vlastného, prvého kirgizského superšportu vlastnej konštrukcie. Ak bude riešený spôsobom, aký sem-tam vidno na záberoch nasledujúceho videa, potom neviem, neviem. Občas totiž vidno, že s detailmi to veľmi ďaleko nedotiahli a neraz je to riešené spôsobom: čože to Voloďovi zostalo na vrakovisku..?

Určite nebudeme tento počin extra ospevovať. Sesto Elemento z Gallarda, to ešte dáva zmysel. Ale to isté z X5, Volva a kto vie čoho všetkého ešte, nevzbudzuje veľkúdôveru. No, možno nás New Format prekvapí svojim celkom vlastným riešením...

Jozef Vydra
ZDROJ: carscoops.com, worldcarfans.com, video: Reuters

Komentáre k článku


Stream naživo