2013-07-31 14:00:00
Kráľovský Daimler je na
Kráľovský Daimler je na predaj...
Zdroj: Jaguar

AKTUALIZOVANÉ: Daimler Super V 8 kráľovnej Alžbety II bol predaný

Pred mesiacom sme vás informovali o dražbe kráľovského Daimleru Super V 8. Dnes vieme, že si našiel nového majiteľa.

Minulý týždeň sa toto auto vydražilo na historickej aukcii v Surrey neďaleko Londýna. Nový majiteľ za tento zberateľský kúsok zaplatil 40 000 libier (47 208 eur) čo je o dosť viac než je súčasná trhová hodnota ojazdeného Daimleru Super V 8. A tiež je to o dosť viac než boli pôvodné odhady. Tento kus však ani zďaleka nieje bežným autom. Obsahuje množstvo doplnkov a špecifikácií vyžiadaných kráľovnou Alžbetou II., o ktorých sa dočítate nižšie.

Pôvodný článok:

Kráľovná Alžbeta bola prvou majiteľkou vozidla od roku 2001 a používala ho až do roku 2004. Skôr ako Daimler nastúpil službu, musel absolvovať špeciálny 4000 kilometrový zábeh, pri ktorom sa overovala jeho bezchybnosť. A tá sa preukázala.

Kráľovná najazdila za tri roky na cestách v rámci pozemku patriaceho k Windsorskému zámku a pri súkromných a pracovných cestách do Buckinghamského paláca a z neho necelých 18 000 kilometrov. Potom vozidlo, ktorého katalógová cena sa pohybovala okolo 65 000 libier (74 400 eur) prepustili z kráľovských služieb, keď jeho miesto zaujalo ďalšie auto. Po troch rokoch sa teda auto vrátilo do depozitu Jaguar Daimler Heritage Trust. Odvtedy najazdilo iba 3 000 kilometrov.

Špeciálna doplnková výbava

Vozidlo má najvyššiu dostupnú výbavu a je vybavené o prvky, ktoré si vyžiadala kráľovná. Napríklad je to upravená lakťová opierka, z ktorej sa vysúva konzola na odkladanie kráľovskej kabelky tak, aby zostala vo zvislej polohe. Ďalšími boli napríklad spínače špeciálneho výstražného stroboskopického osvetlenia, a bezpečnostné osvetlenie v konvoji, ktorých ovládanie je na mieste bývalého popolníka. Zaujímavosťou sú napríklad aj bezpečné telefónne linky na Downing Street a domácu kanceláriu. Dnes sú už samozrejme odstránené.

Zdroj: Jaguar
Zdroj: Jaguar

 

Dobrá kúpa, perfektné referencie

Daimler Super V8 so štvorlitrovým motorom s výkonom 276 kW (375 k) a s predĺženým rázvorom sa predával s kompletnou servisnou dokumentáciou, dvoma kľúčmi, pôvodnými evidenčnými číslami, fotografiami kráľovnej za volantom a listom potvrdzujúcim službu kráľovskej rodine. Buďte si istí, že v tomto prípade predávajúci neprikrášlil na parametroch, či vlastnostiach auta nič. Vozidlo v bezchybnom stave a navyše s takými referenciami? No kto by ho nechcel? Má to pre nás, Slovákov, jednu drobnú chybičku: má pravostranné riadenie.

Zdroj: Jaguar
Zdroj: Jaguar

Oficiálna vyvolávacia cena nie je známa

Dražba bude presne o mesiac v posledný augustový deň a cena by sa mala podľa odhadov dostať v prepočte na 29 až 35 tisíc eur. Úspech je takmer zaručený, auto totiž kúpil od Jaguara Peter Ratcliffe, ktorý nedávno predal kráľovnej predchádzajúce vozidlo Daimler S japonskému zberateľovi a teraz ho prostredníctvom dražby chce ponúknuť vo voľnej aukcii. Je presvedčený, že opäť nájde kupca aj pre toto kráľovské vozidlo.


ZDROJ: telegraph.co.uk, worldfancars.com

Komentáre k článku


Stream naživo