2013-07-02 13:15:00
Michael Schumacher predáva svoje
Michael Schumacher predáva svoje Ferrari, aj toto Enzo, ktoré má nezameniteľný tvar.
Zdroj: Garage Zénith

Legenda Michael Schumacher predáva svoje fára: môžu byť aj vaše!

Ak chcete jazdiť ako bývalá hviezda formule 1, Michael Schumacher, vycestujte do Švajčiarska.

V jednom z tamojších showroomov sa objavili dva modely Ferrari, ktoré patrili sedemnásobnému majstrovi sveta v šampionáte F1. Nevieme, čo Michaela viedlo k tomuto kroku, no keďže ukončil aktívnu kariéru jazdca a v Mercedese sa venuje vývoju bezpečnosti vozidiel značky, možno mu chýbajú nejaké peniaze. Alebo je situácia celkom iná.

Faktom však je, že investícia do veľmi drahých áut sa vyplatila. Ak sú takéto autá navyše so zaujímavou históriou, sú u zberateľov mimoriadne cenené. Rozhodne medzi také kúsky patria spomínané dve autá. Nemožno sa preto čudovať, že sa ich cena šplhá k miliónom.

Ferrari Enzo je samo o sebe málo dostupné auto. Vyrobili ho totiž v obmedzenom počte len 401 kusov a talianska automobilka ich predávala len svojim najvernejším zákazníkom. Jeden dvanásťvalcový superšport postavený z veľkej časti z uhlíkových vláken dostal aj vtedajší jazdec Formule 1 Michael Schumacher.

Zdroj: Garage Zénith
Zdroj: Garage Zénith

Keďže to bol darček priamo od Ferrari, sú na spodnej časti kapoty podpísaní všetci, ktorí ho pre Schumachera vyrábali. Nechýba tam ani podpis šéfa automobilky Ferrari, ktorým bol už v tom čase Luca di Montezemolo. Pretekár sa napriek svojim povinnostiam a nabitej sezóne dokázal „odtrhnúť“ a nájsť si čas pre toto auto. Jeho palubný počítač totiž ukazuje 8500 odjazdených kilometrov.

Ferrari Enzo so slávnym prvým majiteľom je k dispozícii za 1 375 000 švajčiarskych frankov (CHF), čo je 1 114 000 eur. Je to približne o 380 000 eur viac, ako v prípade iných vozidiel Enzo s toľkými najazdenými kilometrami. No čo už, meno sedemnásobného šampióna má tiež nejakú cenu. Očakáva sa, že aj vďaka nemu cena auta bude ďalej stúpať.

Zdroj: Garage Zénith
Zdroj: Garage Zénith


Ešte väčším unikátom na predaj v showroome švajčiarskeho exkluzívneho dílera Garage Zénith je čierne Ferrari FXX s pretekárskym číslom 30. Je odvodené od modelu Enzo, má však vyšší výkon 588 kW oproti 485 kW (800 oproti 660 k) a je to špeciál určený iba na okruhy. Na celom svete existujú iba tri desiatky týchto áut. Je v zachovalom stave, veď Schumacher s ním najazdil iba 900 kilometrov. Tento konkrétny kus sa dokonca objavil aj v britskom motoristickom programe Top Gear.

Tento exemplár je na predaj za 2,5 milióna švajčiarskych frankov, teda približne 2 026 000 eur. To je pomerne „bežná cena“ za tento veľmi málo dostupný model. Napríklad teraz sú v USA k dispozícii na predaj dva, jeden o niečo lacnejší „iba“ za 1 694 000 eur, druhý zasa trocha drahší za 2 040 000 eur. Možno má ešte nejakú špeciálnu výbavu, alebo dobrú históriu...

Zdroj: Garage Zénith
Zdroj: Garage Zénith

Michael Schumacher nie je však len priaznivcom extrémne drahých áut (aj keď v jeho garáži nájdeme napríklad ešte Ferrari 599, či Bugatti EB 110. V bežnom živote nemá problém posadiť sa do obyčajných áut, napríklad za volant rodinného Fiatu Croma, alebo malého mestského športiačika Fiat 500 Abarth. Všetky autá však majú jednu vec spoločnú: sú vyrobené v Taliansku.

Jozef Vydra
ZDROJ: worldfancars.com

Komentáre k článku


Stream naživo