2013-05-20 05:00:00
Finále Red Bull Car
Finále Red Bull Car Park Drift v Saudskej Arábii sa nieslo v znamení technologického pokroku slovenskej firmy.
Zdroj: 3apes

Driftujúce Camaro vysvietené na celej ploche – môžu za to Slováci!

Preteky áut, ktoré jazdia bokom s preklzujúcimi pneumatikami – drift, sa v našich končinách udomácnili trocha menej ako vo svete.

Slováci sú však na očiach aj pri najvýznamnejších pretekoch. Svoje umenie na technologickej špičke predviedli  nedávno vo finále Red Bull Car Park Drift v Saudskej Arábii.

Vysvietené Chevrolet Camaro, ktorého celá plocha bola vlastne jedna obrazovka, má na svedomí slovenská firma 3apes. Bola kreatívnym garantom pre driftovacie preteky v ďalekej Saudskej Arábii a prišla s nápadom pretvoriť auto na obrazovku.

Špeciálne na drift upravené Camaro zverili do rúk slovenských technikov z LED strip studio, ktorí sa v časovej tiesni pokúsili o malý zázrak. Red Bull na arabskom polostrove disponuje totiž dvomi na drift upravenými autami Cheverolet Camaro. Konkrétne toto spomínané museli doviezť z Dubaja. Stalo sa tak  s časovým oneskorením a z pôvodných 14 dní na úpravu auta zostalo už len sedem. Aj to v podmienkach, ktoré si na Slovensku vieme iba ťažko predstaviť.

Pekelné podmienky na prácu

Auto bolo umiestnené v garáži bez klimatizácie, v ktorej sa cez deň vyšplhala teplota aj na pädesiat stupňov Celzia. Je jasné, že takéto podmienky boli nezlučiteľné s prácou. Postupným pridávaním klimatizácií a prácou výhradne v noci sa podarilo auto dokončiť na poslednú chvíľu.

Zdroj: 3apes
Zdroj: 3apes

Na aute pracovali štyria ľudia a ako prvý krok bolo, že celé auto oblepili bielou fóliou, aby sa nepoškodil lak a pôvodný branding vozidla pri strhávaní „obrazovky“. Hneď potom položili na auto 500 metrov pásikov s LED svetlami pomocou silikónu tak, aby ostali otvárateľné všetky dôležité časti auta, okrem dverí. Hneď nato prišla na rad najťažšia vec a to vyrobiť napájanie obrazovky elektrickou energiou tak, aby bolo auto plne mobilné.

Chýbali zdroje (energie)

Najlepší spôsob ako to zrealizovať, bolo napojiť vytvorenú „obrazovku“ na elektrický okruh auta, teda na jeho autobatériu. Tá pôvodná však nestačila kapacitou na rozsvietenie celej plochy zobrazovacej plochy. Do kufra sa teda navŕtali diery a pridali sa dve nové autobatérie a tiež dva elektrické meniče na 230 V, ktoré boli potrebné pre vytvorenie klasickej elektrickej zásuvky na napájanie notebooku. Ten slúžil v aute na ovládanie obrazovky.

Zdroj: 3apes
Zdroj: 3apes

Po úprave a otestovaní auto naložili na odťahový voz a doviezli na trať priamo v deň pretekov. Tam sa ho ujal dlhoročný majster blízkeho východu Dado a svojími driftovacími kúskami sprevádzanými obrazovými efektami sa Chevrolet Camaro stalo zlatým klincom večera a zároveň unikátnym projektom na svete, ktorý už teraz bude mať svoje ďalšie pokračovanie.

Jozef Vydra
ZDROJ: 3apes

Komentáre k článku


Stream naživo