2013-05-12 15:00:00
Giro Grande - 50.
Grande Giro - 50. výročie značky Lamborghini oslavuje celé Taliansko.
Zdroj: Automobili Lamborghini S.p.A.

Taliansko zachvátilo šialenstvo, davová diagnóza znie: Lamborghini

Sú ikony, ktoré spôsobujú národnú hrdosť, iné zapríčinia zvýšený tep, Lamborghini spôsobuje oba stavy naraz.

O vozidlách talianskej značky sme priniesli v poslednom čase častejšie informácie, ktorými automobilka kŕmi svojich priaznivcov v súvislosti s výročím, ktoré oslavuje. V týchto dňoch totiž uplynulo 50 rokov od vzniku mena , ktoré sa stalo symbolom podobne, ako Ferrari.

Taliani milujú svoje značky. Vášnivo ospevujú svoje "Made in Italy". Dávajú to najavo aj v tomto prípade, keď sa v Automobili Lamborghini S.p.A. – ako znie celé a oficiálne meno automobilky z apeninského polostrova, rozhodli osláviť polstoročnicu poriadne a s veľkou slávou. Rozhodli sa v tomto týždni pre Giro Grande, teda veľkú jazdu 350 kusov vozidiel so zúrivým býkom v znaku po severnej časti Talianska.

Giro Grande odštartovali v Miláne

Začalo sa to už zrazom vozidiel v utorok 7. mája, kde vozidlá Lamborghini zaparkovali od 10:00 na uzavretom parkovisku na námestí Piazza Castello. V stredu 8. mája sa konvoj, ktorý meral viac ako 4,5 kilometra, vybral z Milána na 248 km dlhú trasu do Forte dei Marmi. Cesta mala podľa itinerára trvať pre každé vozidlo necelé štyri hodiny. O deň neskôr nasledovala ďalšia etapa z Forte dei Marmi do Ríma. Mala 390 kilometrov a tiež mali na ňu vyhradené zhruba štyri hodiny. Toto turné bolo naplánované po cestách s nádhernými výhľadmi na krásnu prírodu počas jazdy cez provincie Lombardia, Toskánsko, Lazio, Umbria a Emilia Romagna, ktorá je rodiskom značky. Vozidlá prechádzali cestou do Ríma cez Grosseto. Nasledujúci deň, 10. mája bola na rade tretia veľká 388 kilometrov dlhá etapa z Ríma cez San Giustino Valdarno do Bologne, kam autá prišli v popoludňajších hodinách.

Zdroj: Automobili Lamborghini S.p.A.
Zdroj: Automobili Lamborghini S.p.A.

Ukončenie v rodisku značky

V sobotu 11. mája vozidlá Lamborghini vyšli z Bologne na poslednú, iba 47 kilometrov dlhú manifestačnú jazdu do cieľovej stanice v mestečku Sant'Agata Bolognese ležiacom v provincii Emilia Romana, ktorá sa prezýva aj „Terra di Motori“, teda kraj motorov. Okrem Lamborghini v tomto kraji totiž sídlia aj Ferrari, Maserati a Pagani.

Záverečný deň veľkého stretnutia však v Sant'Agata Bolognese, kde je sídlo automobilky a múzeum značky, patril Lamborghini. Na veľký zraz prišli (najmä prileteli) vodiči a spolujazdci doslova z celého sveta, z 29 krajín. Bolo medzi nimi 65 % mužov a 35 % žien. Ich vek je od 22 do 75 rokov, čo jasne podčiarkuje vášeň pre značku, ktorá sa odovzdáva z generácie na generáciu. Až 40 % vozidiel patrí do kategórie historických, z nich asi najviac bolo (21 kusov) modelu Diablo a 36 krát Murcielago. Celá akcia je vlastne jedna veľká „open“ výstava všetkých modelov, ktoré písali históriu značky. Od prvého Lamborghini 350 GT vyrobeného v roku 1963, zahŕňa prakticky celý modelový rad až po súčasné modely Gallardo a Aventador.

Zdroj: Automobili Lamborghini S.p.A.
Zdroj: Automobili Lamborghini S.p.A.

Máme pre vás pripravenú veľkú galériu fotografií z priebehu celého podujatia, tentoraz bez komentárov...

Jozef Vydra
ZDROJ: Automobili Lamborghini S.p.A.

Komentáre k článku


Stream naživo