2013-04-02 04:00:00
Honda Odyssey Touring Elite
Zmien oproti predchádzajúcemu modelu nie je veľa, ale najviac viditeľnou zmenou je iný predný nárazník.
Zdroj: Honda

Honda Odyssey Touring Elite má zabudovaný vysávač

Už sme tu mali všeličo: auto, ktoré má na palube kávovar, domáce kino aj zvukovú aparatúru, čo stojí viac ako samotné auto.

Ale toto tu pravdepodobne ešte nebolo. Honda totiž má pre rodičov nezbedných detí auto, pri ktorom nemusíte na čerpaciu stanicu. Teda nie žeby jazdilo úplne bez potreby paliva, to nie, ale ak ho chcete povysávať, môžete tak urobiť kdekoľvek. Modernizované MPV Odyssey má ako prvé auto na svete v štandardnej výbave svoj vlastný vysávač. Paráda, že? Vlastne, keď tak nad tým premýšľam prvý, či druhy? Chevrolet Van tiež prišiel s takýmto nápadom, len tam to asi „originálny vysávač GM“ nebol v základe. No nech je ako chce, nápad je to dobrý.

Komu to prišlo na um?

Autorom myšlienky je určite otec aspoň niekoľkých detí. Lebo tie dokážu z dôkladne „vypucovaného“ rodinného vozidla urobiť v okamihu svi... teda skládku odpadu. A zdá sa, že táto schopnosť je (aké prekvapujúce) doménou asi všetkých detí. Je preto prekvapujúce, že sa vo výbave rodinného „empévéčka“ objavil taký potrebný a geniálny prístroj až začiatkom druhej dekády 21. storočia. Hoci to skrslo v hlave iste nejednému, dostať nápad do života sa podarilo až Honde. Začne v polovici roka ponúkať v rámci faceliftu pre modelový rok 2014 vo vrcholnom stupni modelu Odyssey Touring Elite vysávač HondaVac. Je v zadnej časti batožinového priestoru. Japonci (aby sme boli presnejší, iniciatíva vyšla z americkej kancelárie Hondy, čiže Američania) využili know-how popredného výrobcu podobných zariadení Shop-Vac. Vysávač sa teda takmer nelíši okrem tvaru nelíši od toho, ktorý máte doma. Má hadicu, výmenné hubice, výmenné vrecko na nečistoty a filter.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Facelit nie je len o vysávači

Modelový rok 2014 sa ale (našťastie) u aktuálnej Hondy Odyssey neobmedzil len na vysávač.. Auto má novú masku chladiča, zmenený predný nárazník, tmavý podklad predných svetlometov, hliníkovou kapotu a predné blatníky a zadné diódové svetlá. Aj skelet karosérie sa podrobil úpravám, aby auto zvládlo sprísnené crashtesty IIHS s malým presahom pri náraze. V nich sa americkým Hondám velmi darí - nové ocenenie Top Safety Pick+ získali Honda Accord i Acura TL a ako zatiaľ jediné kompaktné vozidlo aj Civic.

Navyše vodič a posádka majú k dispozícii najnovšie elektronické prvky pasívnej bezpečnosti, multimediálny HondaLink, a prepracovaný stredový panel. Pohon zabezpečuje pôvodný 3,5 litrový motor V6. V nižších stupňoch výbavy s päťstupňovou automatickou prevodovko a v tých vyšších so šesťstupňovou.

No a na záver krátke zhrnutie pre dámy: máte viac detí? Zadovážte si auto s vysávačom. Hlavne pre zaneprázdnené mamičky „na plný úväzok“ je to ako vykúpenie z raja. Stačilo by tým starším zaveliť, kto dnes vysáva a vy by ste sa mohli venovať niečomu užitočnejšiemu. Napríklad dobrej večeri... Viem, že svojich mužov asi ťažko presvedčíte. Honda Odyssey nie je práve najkrajší člen rodiny, ale zasa je praktická až – až. Byť to tak v Amerike, otecko poslušne nakluše k predajcovi – a nová odysea sa môže začať. V našich reáliách aspoň trocha pomôže malý prenosný autovysávač . Ale z vlastných skúseností môžem potvrdiť, že je to iba náhradné riešenie. Aj vysávače na „benzínkach“ majú často zanesené „pľúca“ a ťahajú horšie, ako starý tuberák. Toto inovatívne riešenie by chcelo vyskúšať na vlastnom čalúnení. Škoda, že sa toto auto a takéto riešenie ponúka len za Veľkou mlákou. Ešte šťastie, že už mám odrastené deti, inak by som asi musel uvažovať o emigrácii...

 

Jozef Vydra
ZDROJ: American Honda Motor Company, Inc

Komentáre k článku


Stream naživo