2013-03-22 07:48:15
Americkému prezidentovi zlyhalo auto
Tajné informácie o zámene paliva v prezidentskej limuzíne administratíva Baracka Obamu nepotvrdila.
Zdroj: GM

Americkému prezidentovi zlyhalo auto počas návštevy v Izraeli

Barcak Obama zažil trocha nečakanú komplikáciu pri začiatku svojej návštevy Izraela. Natankovali mu totiž do auta namiesto nafty benzín.

Jeho prezidentská limuzína vypovedala službu už na letisku v Tel Avive. Nie je to záležitosť výrobcu, ale obsluhy. Chybu urobil člen Obamovho sprievodu, ktorý natankoval do limuzíny benzín namiesto nafty. Absolútne banálna chyba so zámenou paliva tak vyradila z prevádzky vozidlo najmocnejšieho muža planéty.

Plán „B“ nenechal na seba dlho čakať. Hneď po  tom, ako sa vozidlo nevedelo pohnúť, „vyfasoval“ náhradné vozidlo, ktoré pre prípad potreby vozí podporný tím so sebou aj s mechanikom. Program dňa amerického prezidenta potom už pokračoval bez problémov. Opancierovaný  Cadillac One s nesprávnym palivom odviezli z letiska na odťahovacom aute.

V službách prezidenta je vozidlo od roku 2009. Hoci jeho vzhľad pripomína viaceré modely značky, je to do istej miery „zlepenec“, ktorý nemá základ v žiadnom z vozidiel GM. Z Escalade si "požičal" predné svetlá, spätné zrkadlá a kľučky, zadné svetlá pochádzajú zo sedanu STS. Podvozok je asi najzaujímavejším prvkom auta. Cadillac One ho totiž prebral z veľkého a ťažkého pickupu Chevrolet Kodiak. O pohon sa údajne stará nachádza naftový motor GM Duramax s objemom 6,6 litra. Teraz sa to vlastne potvrdilo vďaka zámene paliva. Jeho výkon je približne 440 kW (asi 600 k). V prípade potreby sa do valcov vstrekuje oxid dusný, čo znamená okamžité krátkodobé zvýšenie výkonu na 736 kW (1000 k). Ak sa pýtate, prečo práve nafta, nuž dôvody sú dva: nielen že poskytne nižšiu spotrebu a teda dlhší dojazd, ale nafta je aj bezpečnejšia – nezapáli sa tak ľahko, ako benzín. A ešte jeden dôvod môže byť dôležitý. Aj keď v prípade veľkoobjemového benzínového motora by to nemuselo byť dôležité, naftové motory majú zväčša vyšší krútiaci moment, čo pre takéto ťažké auto je viac ako potrebné.

 
Jozef Vydra
ZDROJ: cnn.com

Komentáre k článku


Stream naživo