2023-01-18 17:30:00
Zeekr 009 sa stane
Zeekr 009 sa stane Volvom
Zdroj: autonewschina

Volvo chystá nové elektrické MPV. Na trhu o rok. Pekné?

Švédsko-čínska automobilka Volvo rozšíri svoje modelové rady o luxusné MPV.

Stratilo Volvo cestu? Keď sa nad tým zamyslíte, uvedomíte si, že presne sem to všetko smerovalo. Meno budúceho modelu nepoznáme, no už vieme ako vyzerá. Respektíve ako vyzerá jeho brat. Lebo sa naňho práve pozeráte. Volá sa Zeekr 009. A tušíte správne. Volvo tento model prevezme pod svoje krídla. Ako Volvo, tak značka Zeekr patria pod krídla koncernu Geely, a keď mama dcére rozkáže, dcéra urobí.

Zeekr 009 je veľké plne elektrické MPV. A naozaj veľké, celková dĺžka je 5209 mm, rázvor je 3205 mm. Auto ponúka celkovo šesť miest v konfigurácii 2+2+2. V podvozku sa mu skrývajú dve veľkosti batérií - 116 a 140 kWh. Vpred ho ženie dvojica elektromotorov so systémovým výkonom 400 kW a s krútiacim momentom 638 Nm. Výsledkom je, že 2800+ kg hmotné vozidlo zrýchli z 0 na 100 km/h za 4,5 sekundy.

Automobil je zároveň prvým sériovým modelom, ktorý má v podvozku nové lítium-nikel-mangán-kobalt CATL batérie CTP tretej generácie s označením Qilin. Baterky podľa čínskeho supervýrobcu batérií CATL disponujú objemovou účinnosťou 72% (energetická hustota 200Wh/kg - aktuálna technológia týchto batérií pritom dokáže dodať až 255 Wh/kg - zatiaľ však nie v sériovej výrobe).

Auto okrem možnosti vybrať zadný rad sedadiel a zvoliť si len 2+2 konfiguráciu ponúka vyše 30 asistenčných systémov, ktoré čerpajú svoje danosti najmä z architektúry firmy Mobileye - kamery s vysokým rozlíšením a čipy. Cena štartuje niekde na úrovni 65-tisíc eur. Najzaujímavejším dizajnovým prvkom Zeekr 009 je "fontána svetla", ktorú môžete vidieť v prednej časti. Lesklá chrómovaná maska chladiča disponuje viac než 160-timi LEDkami usporiadanými vo vertikále.

Zdroj: autonewschina

Zeekr vstupuje na trh tento rok a tento mesiac. Nový model Volvo bude nasledovať budúci rok. Auto teda bude prvým Volvom stojacim na novej čínskej platforme SEA (napr. Polestar 5). Volvo sľubuje odlišný dizajn, no keďže dizajn tohto modelu vznikal vo švédskom dizajnovom centre Zeekr, netreba očakávať že to bude menej excentrické, skôr inak excentrické. Navyše, auto je určené pre čínsky trh, takže pre európana ťažko stráviteľné tvary sú žiaduce. Inak sa to nepredá. Model Zeekr 009 nájdete v galérii.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Autonewschina, Insidevs

Komentáre k článku


Stream naživo