2023-01-16 16:30:00
Suzuki eVX
Suzuki eVX
Zdroj: Suzuki

Suzuki predstavuje svoj elektromobil. Volá sa eVX a k EV pristupuje ako správne Suzuki

Automobilka vždy vedela ako robiť šikovné kompaktné autá. Je dobré vedieť, že pri elektromobil nestráca smer.

Suzuki si mnohí spájame ako s motorkami, tak najmä s menšími a ešte menšími automobilmi s benzínovými motormi, výbornými vlastnosťami v teréne a so zaujímavými cenami. Áno, Suzuki sa vždy venovala najmä lacnejším autám, no zároveň ich vždy vedela postaviť dostatočne dobre a spoľahlivo na to, aby s nimi boli majitelia spokojní a aby boli značke verní. Či tá vernosť vydrží aj v novej elektrickej dobe, to sa povedať nedá, no rozhodne značka urobila všetko preto, aby jej prvý elektromobil vzdoroval zmene automobilového trhu tak ako to vie iba Suzuki.

Nie, toto auto nebude lacné ako Swift a veľké ako Vitara, no vidieť na ňom, že sa snaží k elektromobilite pristupovať racionálne. Žiadne prehnané rozmery, žiadna extrémna batéria. Zároveň na vozidle badať chuť pustiť sa do aspoň mierneho terénu.

Zdroj: Suzuki

Auto, ktoré vidíte na fotkách sa nazýva eVX a Suzuki ho predstavila na autosalóne v Indii. India je pre Suzuki nepochybne jeden z najdôležitejších trhov a tak je pochopiteľné, že svoju veľkú novinku predstavila práve tam. Ide však o globálny model, takže ho môžeme očakávať aj na našich cestách.

Stále o ňom značka hovorí ako o koncepte, predpokladom teda je, že sériový automobil príde s mierne realistickejším dizajnom, ale na aute nie je veľa toho, čo by sa dnes nedalo vyrobiť. Pravda, otázkou je opodstatnenosť a práve v nej bola značka vždy veľmi prísna.

eVX meria na dĺžku 4300 mm, šírka je 1800 mm a výška 1600 mm. Kompaktné rozmery dopĺňa 60 kWh batéria v podvozku, ktorá podľa indického testovacieho cyklu MIDC hlási dojazd až 550 km na nabitie. Isteže, v realite to bude menej. Viac info – o motoroch, hmotnostiach, veľkosti kabíny zatiaľ nepoznáme, no správy budú s približujúcim sa dátumom uvedenia reálneho vozidla na svetové trhy pribúdať.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Suzuki

Komentáre k článku


Stream naživo