2023-01-16 11:35:00
Peugeot Inception
Peugeot Inception
Zdroj: Peugeot

Budúcnosť Peugeotu je elektrická, Inception je budúcnosť

Francúzska automobilka Peugeot ukázala, že svoje sily dokáže zamerať aj na vývoj vlastného vesmíru Allure v metaverse.

To však nie je hlavná novinka, ktorú odprezentovala znova na výstave CES v Las Vegas, čiže na výstave spotrebnej elektroniky. Tu automobilky prezentujú najnovšie koncepty áut so zaujímavými elektronickými vychytávkami. Peugeot tu predstavil nový koncept Inception.

Nový koncept má za úlohu predvádzať, čo automobilka plánuje pre budúcnosť. Do roku 2025 chce totiž niektoré prvky z neho pretaviť do reálnej produkcie a do roku 2030 sa chce stať lídrom v ponuke elektrických vozidiel v Európe. Preto je celkom prekvapivé, že sa premiéra konceptu uskutočnila na autosalóne, či skôr na výstave spotrebnej elektroniky, v Las Vegas v Severnej Amerike. V tom sa dá tušiť, že aj tento trh bude v budúcnosti Peugeotom obsluhovaný.

Koncept Inception stojí na platforme STLA a tá mu dáva dĺžku až 5 metrov, pričom výška je len 1,34 metra. Ostro rezané línie pripomínajú históriu, ale čerpajú aj z futuristických riešení. Budúcnosť môže ukazovať napríklad presklenie prednej časti a strechy s plochou 7,25 m². Sklo je povrchovo upravené oxidom železa a má termoizolačné vlastnosti a žltú farbu podobne ako sklo na helmách astronautov, ktorí letia do vesmíru pod hlavičkou NASA. Výrazne futuristickým prvkom bude aj niečo, čo by sa pri letmom pohľade dalo nazvať ako ochranná lišta. Po bokoch karosérie bude tmavší pás, ktorý ale prinesie zobrazenie nabíjania a iných funkcií vozidla. Je to taká statusová línia viditeľná zvonka.

Zdroj: Peugeot

Interiér vozidla bude koncipovaný v rovnako avantgardnom štýle a sedadlá s výrazne hranatým tvarom nebudú mať hlavové opierky. Budú však mať chladené plochy a hlavne novú generáciu prístupu k interiéru v štýke i-Cockpit, ktorý ponúkne volant s obdĺžnikovým tvarom a názvom HyperSquare. Volant bude možné schovať, lebo auto je vybavené možnosťou využiť autonómne riadenie 4. stupňa. Peugeot ho nazval veľmi jednoducho STLA AutoDrive.

Autonómne riadenie je jedna vec, druhá je elektrická výbava vozidla. Inception má mať batériu s kapacitou až 100 kWh, ktorá dokáže ponúknuť dojazd až 800 kilometrov. To sú celkom reálne hodnoty, ale menej reálne je zatiaľ bezdrôtové nabíjanie indukčným systémom. To má doplniť dojazd na ďalších 150 km za 5 minút. Akurát výkon dvoch elektromotorov, keďže Inception má pohon všetkých kolies je tiež z ríše menej reálnych. Má totiž až 500 kW (680 k), ktoré zaručujú zrýchlenie na stovku za menej ako tri sekundy. Takéto nové možnosti sú vskutku veľmi perspektívne a automobilka ich plánuje už po častiach, začať implementovať do sériovej produkcie. Uvidíme ako to bude pokračovať. V najbližších dvoch rokoch má predstaviť až 5 nových elektromobilov. Fotky modelu nájdete v galérii.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Peugeot

Komentáre k článku


Stream naživo